Campania de rechemare include opt modele comercializate in Europa, se arata intr-un comunicat al Toyota. Cele opt modele vizate sunt AYGO (produs intre februarie 2005 si august 2009), iQ (noiembrie 2008-noiembrie 2009), Yaris (noiembrie 2005-septembrie 2009), Auris (octombrie 2006-ianuarie 2010), Corolla (octombrie 2006-decembrie 2009), Verso (februarie 2009-ianuarie 2010), Avensis (noiembrie 2008-decembrie 2009) si RAV4 (noiembrie 2005-noiembrie 2009).

Producatorii nu stiu deocamdata cate astfel de masini au ajuns si in tara noastra. Pe lista masinilor cu posibile defectiuni la pedala de aceleratie sunt si Peugeot 107 si Citroen C1. Problemele ar putea sa apara odata cu uzura masinii. Daca sunt si conditii improprii de functionare sau de mediu, spun constructorii, se poate genera o frecare mai mare la nivelul mecanismului pedalei, astfel incat aceasta sa ramana blocata.

Constructorii cehi au gasit deja solutia pentru aceasta problema si au modificat linia de productie. Tin sa precizeze ca, din cauza acestei erori, nu s-a produs niciun accident.

Numai in ultimii doi ani au fost inmatriculate aproape 13.000 de autoturisme Toyota noi in Romania. Insa in tara noastra nu au fost semnalate pana in prezent plangeri referitoare la aceasta problema sau accidente, potrivit unui comunicat al Toyota Romania. Detaliile actiunilor de corectare vor fi comunicate direct clientilor care conduc autovehiculele vizate de rechemare, se mai arata in comunicat.

Odata ce vor fi identificate masinile cu probleme inmatriculate in Romania, soferii vor fi chemati in service, iar defectiunea va fi remediata gratuit.

O decizia similara luata de Honda de a rechema pentru reparatii circa 646.000 de masini din modele Jazz si City, produse in Japonia, China, Malaezia si India. Pericolul a fost depistat atat in Statele Unite, cat si in Africa si a aparut in momentul in care un lichid a patruns in intrerupatorul pentru geamurile electrice. Niciunul dintre aceste vehicule nu a ajuns in Romania.
 
"Nu exista modele comercializate oficial in Romania care sa intre sub incidenta acestei rechemari", au declarat reprezentantii Honda Trading Romania, importatorul local al marcii.