“Patronatele din industria transporturilor rutiere - COTAR, UNTRR, FORT, ARTRI, APTE, APULUM - au avut ieri, 17 martie 2016, prima intalnire comuna pentru organizarea unui amplu protest national in data de 18 aprilie 2016, dupa ce Guvernul, Parlamentul si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu au venit cu nicio solutie pentru rezolvarea crizei pe segmentul RCA”, se arata in documentul citat.

Potrivit transportatorilor, ASF sustine ca nu au existat majorari ale tarifelor RCA in 2015, contrar dovezilor transmise de catre asociatiile patronale.

Consiliul Concurentei confirma pozitia transportatorilor rutieri prin rezultatele anchetei realizate, constatand cresteri de 183% la transportul de marfa si de 226% la transportul de persoane, chiar daca exista situatii frecvente cu depasiri de peste 300%”, se mai precizeaza in comunicat.

Patronatele din industria transporturilor rutiere solicita Parlamentului demiterea conducerii ASF si numirea de urgenta a altei conduceri care sa vina cu solutii concrete pentru diminuarea tarifelor RCA la niveluri suportabile, atat pentru transportatori, cat si pentru persoanele fizice, pana la data protestului din 18 aprilie 2016.

Potrivit unui protocol incheiat de transportatorii auto cu reprezentantii ASF si cei ai companiilor de asigurari, la finalul anului trecut, tarifele pentru RCA pot creste cu cel mult 50% fata de cele practicate in iunie 2015.

Raportul investigatiei privind sectorul asigurarilor auto din Romania realizat de Consiliul Concurentei arata ca tarifele politelor de raspundere civila auto (RCA) pentru transportatori au inregistrat cresteri de pana la 256%, din iunie 2015 pana in ianuarie 2016, in cazul transportului rutier de calatori.

Pentru transportul rutier de marfuri, datele Consiliului Concurentei arata ca PT a urcat, in ianuarie 2016 fata de iunie 2015, cu mai mult de 50% in cazul a sapte companii, din cele noua autorizate se vanda RCA, la doua dintre ele majorarile fiind de de 131%, respectiv 183%.