Potrivit unui anunț al celor doi producători, uzina va intra in producție până în 2021, însă aceștia nu au precizat și unde va fi construită.

Mazda planuiește să producă vehicule crossover pentru piața americană, în timp ce Toyota vrea să fabrice modelul Corolla în noua uzină. În total, fabrica ar urma să producă 300.000 de mașini anual.

Mișcarea este văzută ca fiind una câștigătoare pentru președintele Donald Trump, care a atacat Toyota la începutul anului pentru planurile sale de a construi o fabrică în Guanajuato, Mexic. El a amenințat cu o “taxă de frontieră” pentru autovehiculele Toyota care vor intra in țară, dacă fabrica nu este construită pe teritoriul SUA.

Toyota intenționa să construiască Corolla – mașina cel mai bine vândută din lume, la fabrica din Mexic. Compania japoneză a anunțat vineri că va produce pickup-uri Tacoma in Mexic, în locul modelului Corolla.

Trump a lăudat pe Twitter inițiativa celor doi constructori japonezi, descriind-o ca pe “o mare investiție in industria americană”.

Toate mașinile Corolla vândute în prezent pe piața americană sunt fabricate în Ontario, Canada, sau în Mississippi. Toyota are, de asemenea, fabrică în Indiana, Kentucky și Texas. Mazda nu produce mașini în SUA, ca urmare a unui parteneriat cu Ford semnat în urmă cu 10 ani.

Anunțul privind construcția noii fabrici va lansa o competiție între statele americane pentru a o găzdui. Guvernul federal și guvernele locale vor oferi facilități și deduceri de taxe penru a-i convinge pe cei doi giganți să investească într-o anumită zonă.

Toyota a precizat că va investi 10 miliarde de dolari în SUA, în următoii 5 ani.

Cei doi producători auto japonezi au anunțat, totdată, și un parteneriat prin care Toyota preia 5% din acțiunile Mazda, pentru 450 milioane de dolari.

În afară de fabrica din SUA, Toyota și Mazda vor colabora și în domeniul siguranței auto și cel al dezvoltării de tehnologie pentru mașini electrice.