Oficialii Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare si cei ai Bancii de Investitii nu sunt dispusi sa finanteze lucrarile la autostrada catre munte, Comarnic-Brasov. In schimb, ne imping de la spate sa lucram la soseaua de viteza care duce catre vestul Europei.

Autostrada Sibiu-Pitesti ar urma sa scurteze cu aproximativ 50 de kilometri traseul actual prin Valea Oltului. Din costul total de 3,2 miliarde de euro, finantarea europeana ar acoperi aproape jumatate. Astfel coridorul 4 european ar urma sa lege Constanta de granita de vest.

In acest moment, se mai lucreaza doar la tronsonul Cernavoda - Constanta, care ar putea fi terminat la mijlocul anului 2012. La autostrada Bucuresti-Brasov s-a turnat beton doar pana la Ploiesti, iar autostrada Transilvania este gata doar in proportie de 10%.

In acest moment, la autostrada Transilvania se lucreaza pe portiunea de 10 kilometri situata intre Turda si Campia Turzii. Pana acum s-au asfaltat trei kilometri, iar pe restul drumului se lucreaza la structura si pavaj. Portiunea ar trebui sa fie finalizata pana in luna octombrie a acestui an.

A doua prioritate pentru Comisia Europeana este soseaua de centura a Capitalei care ar face legatura intre Autostrada Soarelui si cea spre Pitesti.

700 de milioane de lei mai are de investit Ministerul Transporturilor in 2010 pentru autostrazi.