Potrivit AFP, automobilul Aston Martin DB5, de culoare argintie, pilotat de Sean Connery in doua filme din seria "James Bond" - ''Goldfinger'' (1964) si ''Thunderball'' (1965) -, a fost cumparat de omul de afaceri american Harry Yeaggy, pentru suma de 4,6 milioane de dolari.

Licitatia a fost organizata miercuri, la Londra, de casa RM Auctions.

"Aceasta este o masina pe care mi-am dorit-o dintotdeauna. Este cea mai faimoasa masina din lume. Vreau sa o expun in muzeul meu privat de automobile din Ohio, exact in starea in care se afla acum", a declarat milionarul american.

"Acest automobil autentic ce i-a apartinut lui James Bond dispune de toate echipamentele originale concepute de Q", celebrul savant care coordona departamentul de cercetare si dezvoltare din cadrul MI6 in filmele din franciza "James Bond", au declarat reprezentantii casei de licitatii RM Auctions.

Automobilul a fost scos la licitatie cu toate dotarile initiale, din care fac parte mitraliere, parbriz blindat, revolvere incorporate in placutele de inmatriculare, care sunt pivotante, dispozitive de localizare, acoperis rabatabil, dispozitivul de imprastiere a uleiului si a cuielor si lansatorul de fum. Cutia de viteze ascunde butonul rosu pentru autoejectare, iar in usa din dreptul soferului sunt montate un radar si un telefon.

Desi unele dintre aceste dispozitive sunt perfect functionale, mitralierele nu sunt reale.

Automobilul celui mai renumit spion aflat in serviciul reginei britanice a facut un mic tur in jurul lumii, timp de cinci luni, inainte de a participa la aceasta licitatie. El a fost prezentat in Marea Britanie, Germania, SUA si Hong Kong.

Masina a fost pusa in vanzare de Jerry Lee, un realizator american de emisiuni radiofonice, care a achizitionat-o de la fabrica Aston Martin Lagonda in 1969, pentru suma de 12.000 de dolari. Automobilul argintiu a ramas de atunci in posesia lui Jerry Lee si a fost rareori vazut in public de-a lungul ultimelor patru decenii.

Incasarile obtinute vor fi folosite pentru lansarea Jerry Lee Foundation.

Cumparatorul american a primit, pe langa mult doritul automobil, un sejur de sapte zile, impreuna cu 10 prieteni, la hotelul de lux GoldenEye Resort din Jamaica - locul in care Ian Fleming l-a creat pe James Bond -, dar si un costum special, tesut cu fir din aur, creat pentru Sean Connery de casa de moda Gieves & Hawkes.