Sunt atat de multi proprietari de masini romanesti in tara lui Voltaire incat au format o comunitate care se aduna anual in unul dintre cele mai mari picnicuri din Franta.

Una din 10 masini vandute in Franta persoanelor fizice este de productie romaneasca. Asa ca atunci cand se organizeaza un picnic al proprietarilor de masini romanesti, la o prima strigare se aduna cel putin 3.000 de masini care vin din toate colturile Frantei, chiar daca vremea este proasta.

Jean Claude, un francez din Paris, ne prezinta mandru masina sa noua, de 14.000 de euro. Si nu este singurul francez incantat de masina sa romaneasca.

Chiar daca expertii auto din Franta au depistat cateva neajunsuri la modelele fabricate in Romania, ele sunt in top 10 dupa vanzarile din acest an. Sunt masini simple si usor de intretinut, spun francezii.

Vanzarile in crestere au creat si o adevarata comunitate a proprietarilor. Aproape 15 mii de soferi s-au adunat in acest weekend langa domeniul Courson, la 30 de km de Paris, pentru picnicul anual al proprietarilor de masini produse in Romania.

Meniurile standard ale unei iesiri la iarba verde in Franta, tara care practic a inventat picnicul, nu contin mici sau ceafa de porc. Iar muzica nu a rasunat din boxele masinilor, asa cum se intampla la noi, ci de pe scena, unde a fost organizat un concert de jazz si reggae.

In total, in Franta, a treia piata din Europa dupa vanzarile de masini, sunt mai bine de 600 de mii de Dacii. In 3 ani numarul lor va depasi un milion.