Branduri ca Toyota, Skoda, Renault si Fiat au inregistrat luna trecuta cresteri ale vanzarilor de peste 20% pe cea mai mare piata auto din Europa. Avansul a fost condus de Toyota (30%), Renault (26%), Skoda (26%), Fiat (25%), Peugeot (22%), Seat (11%), Ford (6%) si VW (5,1%).

Producatorii de masini de lux au avut evolutii diferite: Audi a raportat un declin al vanzarilor de 3%, in timp ce livrarile Jaguar au urcat cu 76%, ale brandului BMW cu 19%, ale Mercedes-Benz cu 20%.

Si alte piete auto europene importante au raportat cresteri de peste 10% ale vanzarilor luna trecuta, fiind mai multe zile lucratoare comparativ cu ianuarie 2016: Franta, Spania (ambele cu 11%), Italia (10%).

Vanzarile de autoturisme noi in Germania au inregistrat in 2016 cel mai semnificativ avans din ultimii sapte ani, datorita ratelor scazute ale dobanzilor si ieftinirii combustibilului, arata datele publicate recent de Asociatia Producatorilor Germani de Automobile (VDA).

Inmatricularile de vehicule pe cea mai mare piata europeana au urcat anul trecut cu 5%, la 3,35 milioane de unitati, cel mai ridicat nivel din 2009.

"Anul acesta, ritmul de crestere al pietei auto germane va incetini considerabil. O crestere suplimentara va fi dificil de realizat, tinand cont de nivelul deja ridicat al vanzarilor", a declarat Peter Fuss, de la Ernst&Young.

Acesta se asteapta ca inmatricularile de vehicule pe cea mai mare piata europeana sa creasca in 2017 cu 2%.