Comparativ, piata auto din UE a inregistrat luna trecuta o crestere de 7,2%, iar cea din Europa un avans de 7,3%.
Un numar de 1,496 milioane de autoturisme au fost inmatriculate luna trecuta in Uniunea Europeana si tarile EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia), dintre care 1,455 milioane autoturisme au fost inmatriculate numai in UE, cea mai mare cifra inregistrata vreodata in luna septembrie.

Toate marile piete auto europene au inregistrat cresteri in luna septembrie, in frunte cu Italia unde inmatricularile au crescut cu 17,4%, urmata de Spania (13,9%) si Germania (9,4%), in timp ce cresteri mai modeste au fost inregistrate in Franta (2,5%) si Marea Britanie (3,6%).

Pe primele noua luni ale anului, piata auto europeana a inregistrat o crestere de 7,7%, pana la 11,607 milioane unitati. Numai in UE avansul pietei sa-a cifrat la 8%, ajungand la 11,243 milioane unitati. Piata auto din Romania a inregistrat, in primele noua luni, o crestere de 19,6%, fiind inmatriculate 67.997 autoturisme noi.

In randul marilor constructori auto, grupul francez Renault a inregistrat cele mai bune performante, cu o crestere de 18,7% a vanzarilor in Europa (rezultatul unei cresteri de 19,1% a vanzarilor de autoturisme marca Renault si al unui avans de 17,8% pentru marca Dacia). Vanzarile grupului german Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, au crescut cu 5,6%. In schimb, PSA, Nissan si Ford au fost singurii constructori auto care au inregistrat o scadere a vanzarilor in luna septembrie.

Compania Dacia a fost preluata de Renault in anul 1999. Relansata in 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucator de notorietate pe piata auto europeana.