S-au vândut cu 25% mai multe maşini noi şi au fost aduse din străinătate mai puţine autoturisme secod-hand.

Surprinzător este românii au cumpărat mai multe maşini rulate în ţara noastră, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cei care aduc maşini la mâna a doua din Vestul Europei au avut mai puţină activitate în primele trei luni ale anului. Au vândut peste 110.000 de autoturisme second hand, cu 9% mai puţin faţă de primul trimestru din 2018.

Pe de altă parte, dealerii auto au vândut mai bine. Aproape 36.000 de maşini, ceea ce înseamnă o creştere de 25 la sută faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Cristian Milea, director APIA: “Este un prim trimestru excelent, unul din cele mai bune din ultimii 10 ani. Oamenii câştigă mai bine şi au mai multă încredere să cumpere maşini.”

Nu doar maşinile noi s-au vândut foarte bine. Dealearii auto au intrat şi pe piaţa maşinilor rulate, înmatriculate deja în România. Experţii vorbesc despre un adevărat fenomen al reînmatriculărilor. Pentru autorulate a fost cel mai bun prim trimestru din ultimii 10 ani. S-au vândut lunar peste 50.000 de maşini pe lună.

Asta înseamnă cam 150.000 de maşini rulate în România revândute în primele trei luni ale anului. Experţii susţin că parcul auto românesc are suficiente maşini la mâna a doua pentru a acoperi o parte din cerere.

La numărul de maşini noi vândute în primele 3 luni, Dacia este lider, cu aproape 34%. Urmează Renault, Ford, Skoda.
În cazul maşinilor la mâna a doua, potrivit unui studiu, cele mai cumpărate mărci sunt Volkswagen, BMW, Audi, Opel, Ford.

Totuşi, parcul auto de la noi are o vechime foarte mare: peste 60% dintre maşinile la mâna a două scoase la vânzare în ţara noastră au peste 10 ani.