Legislativul grec va trebui sa evalueze daca Varoufakis, in prezent deputat, a actionat in limitele atributiilor sale, iar daca se va considera ca exista motive suficiente pentru a-l investiga, atunci se va pune problema ridicarii imunitatii parlamentare. 

Plangerea a fost formulata, inaintea revelatiilor despre un plan B intocmit de Varoufakis pentru revenirea la drahma, de un avocat, in acelasi timp primar al unui mic oras de coasta si liderul unui partid nereprezentat in parlament. In opinia sa, Varoufakis nu ar fi respectat mandatul pe care i l-a acordat poporul la alegeri, respectiv negocierea unui acord care sa scoata tara din recesiune. 

U grup de cinci avocati va pregati o a doua plangere, legata direct de relatarile despre planul privind revenirea la drahma, ei invocand impotriva lui Varoufakis un posibil delict de divulgare a datelor personale. 

La sfarsitul saptamanii trecute, Kathimerini a scris despre o discutie avuta de Varoufakis cu membrii mai multor fonduri de risc, in care fostul ministru ar fi detaliat un astfel de plan.

Varoufakis a vorbit despre obtinerea codurilor fiscale ale contribuabililor greci prin piratarea site-ului finantelor publice, astfel incat sa poata fi creat un sistem paralel de conturi pentru plati prin care contribuabilii ar fi efectuat ulterior tranzactii electronice.

Reactia lui Varaoufakis

Yanis Varoufakis a explicat in Financial Times ca Planul B, evocat de Kathimerini, a avut ca obiectiv salvarea economiei Greciei prin solutionarea deficientelor provocate de criza de lichiditati, transmite Agerpres.

"Troica creditorilor a impus restrictii teribile de suveranitate nationala ministrilor greci, care nu mai au acces in propriile ministere la departamente cheie pentru implementarea de politici inovatoare", scrie fostul ministru, mentionand ca masurile avute in vedere au vizat tocmai recuperarea acestei autoritati.

El considera acest fapt justificat din punctul de vedere al interesului public in contextul situatiei Greciei, al carei sistem bancar nu mai primea suficiente lichiditati de la BCE, de unde a rezultat necesitatea impunerii de restrictii pe miscarile de capital. 

Yanis Varoufakis a detaliat planul avut in vedere in eventualitatea esecului total al negocierilor cu creditorii internationali, sustinand ca el s-a bazat pe ideea simpla a anularii multilaterale a arieratelor intre stat si sectorul privat, folosindu-se actuala platforma electronica de plati a finantelor publice.

Astfel, contribuabilii - persoane fizice sau juridice - si-ar fi putut crea conturi de rezerva ce ar fi fost creditate cu sumele ce le erau datorate de stat. Ulterior, aceiasi contribuabili ar fi putut sa transfere sume din aceste conturi ori catre stat - ca impozite - ori catre orice alt titular al unui cont de acest fel.

Intr-o a doua faza a dezvoltarii, sistemul urma sa fie accesibil si pe smartphone-uri. Astfel, economia greaca ar fi dobandit o libertate de miscare semnificativa in interiorul zonei euro, estimeaza Varoufakis. 

In incheierea articolului, el critica functionarea uniunii monetare europene, apreciind ca "atunci cand o pierdere de suveranitate, ce rezulta din datoria publica nesustenabila, conduce la aplicarea unor politici neadecvate in tari aflate deja in dificultate, inseamna ca ceva este putred in regatul euro".