Anul 2012 a inceput in 2011, cu un teaser pentru cea mai tare reclama de la Superbowl – evenimentul anului cu cele mai costisitoare ratecard-uri.

Playoff-ul NFL (National Football League) este mai mult un concurs de spoturi pentru advertiseri, iar varfurile atinse pe grafic in break-urile de publicitate pot insemna un start de an foarte bun pentru producatorii care au platit bani grei agentiilor special pentru acest meci din SUA.

In 2012, cea mai buna reclama difuzata in timpul Superbowl-ului si pe locul 3 in Top 20 reclame vizualizate pe YouTube anul acesta a fost “The Bark Side” – o parodie Volkswagen dupa “The Dark Side” din filmul Star Wars.

Reclama nu puncteaza o anumita masina, ci este un corolar pentru primele doua reclame VW care au parodiat Star Wars, tot la Superbowl-uri, in 2011 si 2012 (Passat, respectiv Beetle). Cea din 2011 a fost si ea cea mai buna reclama la Superbowl in anul ei.

“The Bark Side” (agentia Deutsch LA) a avut 17.700.000 de vizualizari in momentul contorizarii Adweek.

Pe locul I a fost Nike, cu spotul “My Time Is Now”. Reclama facuta de agentia de creatie Wieden+Kennedy a strans 21.000.000 de view-uri pe YouTube.

Pepsi a iesit pe doi cu 17,8 mil. vizualizari. Pe locul 5 a iesit tot o reclama auto (Honda, cu actorul Matthew Broderick, iar pe 6 e din nou Volkswagen cu spotul la Beetle despre care vorbeam mai devreme.

Americanii au si ei un spot in Top 10, la Chrysler, intreligent intitulat pentru Superbowl (It’s Halftime) si creat tot de Wieden +Kennedy (care a iesit pe locul I cu Nike). Reclama a avut 11,2 milioane de view-uri.

Audi incheie Top 10 cu 7,8 mil. vizualizari pentru „Vampire Party” – un spot pentru ledurile de zi pe care le au nemtii pe toate masinile.

Chevrolet este pe 11, Toyota a prins locul 16 cu 4,8 mil. de click-uri pentru o reclama facuta de Saatchi & Saatchi, iar Fiat incheie lista marcilor din Top 2012 pe locul 18, cu o reclama in care apare Charlie Sheen.

Cele mai multe pozitii in Top 20 le au cei de la Wieden+Kennedy. In afara de cele pentru masini mai au 4 numai pentru Old Spice (locurile de la 10 la 20). Daca insumam view-urile reclamelor facute de ei, vedem ca sunt de departe cea mai prolifica agentie de creatie in 2012 in cel putin mediul online.

In afara acestor reclame, in Top 20 spoturi vizualizate in 2012 pe YouTube mai sunt: Nike (locul 9, cu Rafael Nadal & Cristiano Ronaldo), Samsung pe 4, GoPro (camera HD) pe locul 7, Hot Wheels pe 17 (saritura record 360 de grade cu o masina), Sauza tequila /strong> (15) si Hot Pockets (12, mancare fast food, cu Snoop Dog).