Grupul german Volkswagen a anuntat ca se gandeste sa imprumute bani prin operatiunile BCE de refinnatare pe termen lung, un program lansat de banca centrala in decembrie pentru a reduce presiunea pe finantarea institutiilor de credit din zona euro, in contextul crizei, scrie Financial Times.

Peugeot-Citroen, al doilea mare producator auto european dupa vanzari, a anuntat, de asemenea, ca divizia de creditare Banque PSA discuta contractarea unui imprumut BCE si ar putea oferi garantii de circa un miliard de euro.

Peste 500 de banci din Europa au imprumutat 489 miliarde de euro de la BCE in decembrie, cu dobanda de 1%, operatiunea avand ca scop evitarea unei crize de lichiditate. O a doua licitatie in cadrul programului LTRO va avea loc in februarie, iar multi analisti anticipeaza un nivel al imprumuturilor cel putin similar cu decembrie.

Desi programul nu este deschis companiilor, Volkswagen si Peugeot vor putea participa prin diviziile bancare, care acorda in mod normal credite pentru achizitia de masini.

Conglomeratul industrial Siemens si producatorul auto BMW, care detin de asemenea licente bancare, au refuzat sa comenteze asupra unei posibile participari la programul de imprumuturi al BCE. Renault nu intentioneaza sa acceseze fonduri de la BCE, au declarat pentru Financial Times surse apropiate situatiei.

Citeste si:

Nu se mai doreste mar in meniu. Apple, invinsa pe cea mai mare piata din lume

Povestea din spatele succesului Red Bull, bautura care se vinde anual in 4 miliarde de cutii. Secretele celui mai bogat om din Austria