Daca maine ar ninge in Bucuresti, ambulantele si autospecialele de descarcerare ale Inspectoratului pentru situatii de urgenta n-ar avea voie potrivit legii sa iasa din curte. Vorbim de masinile care intervin la cele mai grave accidente sau in caz de dezastre naturale. Inspectoratul n-a primit la timp bani pentru a-si dota masinile, asacum s-a intamplat, de pilda, la Camera Deputatilor.

Si Politia are peste 400 de dacii care sunt "desculte". In Hunedoara, de exemplu, jumatate din masinile de politie n-au cauciucuri de iarna, asa ca la prima ninsoare nu se vor misca din parcare.

"Vremea de afara a permis in toata tara pana acum si a autovehiculelor care nu sunt echipate cu cauciucuri de iarna sa circule vedem ce se intampla in zilele urmatoare",
spune Cristian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Romane.

Inspectoratul General al Politiei va cumpara cauciucuri pentru toate echipajele abia in decembrie.

La Ploiesti, regia de transport are nevoie de un milion de lei ca sa echipeze toate autobuzele. Chiar daca anvelopele se scumpesc de la o zi la alta, responsabilii au alte griji.

"Am avut alte lucruri de facut",
spune si directorul RATP, Radu Popescu.

Cei de la Garda Financiara si-au adus aminte de abia pe 17 noiembrie ca au nevoie de cauciucuri de iarna si ca daca le-ar fi cumparat din timp ar fi economisit cateva mii de euro.

20 de institutii publice au organizat luna aceasta licitatii pentru a cumpara cauciucuri de iarna la preturi cu 20% mai mari decat in urma cu 2 luni.

"S-au vandut cu peste 60% mai multe anvelope de iarna anul acesta fata de 2010, in total 2 milioane de bucati, varful a fost in octombrie"
, spune Adrian Costache, reprezentant dealer anvelope.

Cauciucurile de iarna sunt obligatorii de la 1 noiembrie. Soferii care circula fara ele pe drumuri acoperite de gheata, zapada sau polei risca amenzi de pana la 4.000 de lei.