Sistemul de recapitalizare directa a bancilor prin Mecanismul European de Stabilitate a fost salutat de liderii europeni drept unul dintre progresele cheie inregistrate de guvernele din zona euro, dupa ce Irlanda, Spania si Cipru au fost nevoite sa acceseze finantare internationala de la partenerii din zona euro pentru a-si putea sprijini sistemele financiare, noteaza Financial Times.

"Acest instrument ne va ajuta sa mentinem stabilitatea zonei euro si sa inlaturam riscul de contagiune din sectorul financiar", a declarat olandezul Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro, care s-au intalnit joi seara la Luxemburg.

Presedintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, s-a aratat increzator ca fondul va putea utiliza noile prerogative din a doua jumatate a anului viitor, dupa ce Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana vor fi incheiat o serie de verificari si teste de stres pentru a determina situatia bancilor europene.

Acordul incheiat joi cuprinde mai multe conditii care vor limita probabil atractivitatea mecanismului pentru unele tari. Una dintre conditii, introdusa la insistenta Germaniei si a celorlalte state-creditor, prevede ca guvernele nationale trebuie sa contribuie la recapitalizarea bancilor cu probleme impreuna cu Mecanismul European de Stabilitate.

In plus, acordul nu cuprinde nicio garantie ca state precum Irlanda si Spania, care au primit finantare externa inainte ca Mecanismul sa dobandeasca noile prerogatve, vor putea accesa noul sistem de recapitalzae.

Irlanda, care a cheltuit peste 60 miliarde euro pentru a salva bancile de la faliment, este considerata principalul candidat pentru a obtine recapitalizarea directa a sistemului bancar de la fondul de urgenta al zonei euro, deoarece ar putea astfel sa transfere miliarde de dolari din datoria de stat catre bilantul Mecanismului European de Stabilitate.

Potrivit regulamentului anterior, fondul de urgenta al zonei euro putea sa recapitalizeze bancile numai indirect, imprumutand guvernul statului responsabil pentru fiecare bailout. Acest sistem conducea insa la cresterea datoriei de stat, cauzand un cerc vicios prin care o tara cu finante publice solide ar fi intrat in criza daca o banca locala ar fi necesitat o interventie externa.

Astfel, noile reglementari au rolul de a transfera o parte din povara catre fondul zonei euro.