La inceput, ca la orice inceput, inventia numita computer nu era disponibila decat institutiilor mari, pe de o parte pentru ca era foarte scumpa si, pe de alta parte, pentru ca era nevoie de o anumita logistica pentru a o folosi.

In anii '50, universitatile si corporatiile care isi permiteau sa foloseasca computere pentru stocarea si prelucrarea de date erau nevoite sa amenajeze si “camere pentru servere”, spatii in care erau asamblate hardurile cat frigiderele, care cantareau tone.

Pentru ca aceste masinarii sa poata fi folosite de mai multi utilizatori, au fost create asa numitele “terminale false”, centrale a caror unica functie era sa faciliteze accesul la serverele principale. Pentru ca tehnologia era scumpa la vremea respectiva si corporatiile nu-si permiteau cate o terminal pentru fiecare utilizator, mai multi angajati aveau acces si puteau imparti un singur astfel de terminal, adica foloseau resursele la capacitate maxima, cu minimum de costuri.

Cloud Computing-ul a fost inventat inaintea internetului

In 1961, americanul John McCarthy, inventatotul termenului de inteligenta artificiala, a fost primul care a sugerat ideea unui sistem de schimb de informatii intre calculatoare, ceea ce a reprezentat primul pas in crearea Cloud Computing-ului.

Douazeci de ani mai tarziu, la sfarsitul anilor '70, IBM a lansat un sistem de operare denumit VM care permitea administratorilor sistemului S/370 sa aiba mai multe sisteme virtuale pe acelasi sistem principal.

In anii '80 a venit randul celor de la Sun Microsystems Inc. sa vina cu ideea potrivit careia computerul poate fi o retea de schimb de informatii, dar abia in 2009 compania a reusit sa vina cu un produs bazat pe Cloud Computing, inainte de a fi preluata de Oracle.

In anii '90, dupa ce computerele au devenit populare si au inceput sa fie folosite tot mai mult de persoane fizice, companiile de telecomunicatii au inceput sa ofere retele virtuale private, ceea ce ne este mai cunoscut sub denumirea de VPN, servicii de calitate, dar la preturi mai mici. Tot atunci s-a folosit pentru prima data si simbolul “nor”.

Retailerul online Amazon a popularizat tehnologia Cloud

Pe masura ce computerele au inceput sa fie din ce in ce mai folosite, cercetatorii au cautat noi metode de le folosi la capacitate maxima si de a face posibil schimbul de informatii si crearea de retele.

In 1997, profesorul Ramnath Chellappa, de la Indian School of Business, a folosit pentru prima data, intr-un discurs, termenul de Cloud Computing, pentru a descrie noul sistem de computere care se baza pe interconectarea mai multor calculatoare. El a spus atunci ca “norul va fi noua paradigma in care granitele nu vor mai fi impuse de limitele tehnologiei, ci vor avea ratiuni economice mai degraba.”

Primii care au impartasit ideea de Cloud si care s-au gandit sa o dezvolte la nivelul maselor au fost cei de la Google, in 2006. Insa gigantul de retail online Amazon a fost cel care a jucat un rol cheie in dezvoltarea Cloud Computing-ului, prin reorganizarea propriilor centre de date care, ca majoritatea retelelor de calculatoare, erau folosite la doar 10% din capacitatea lor.

Realizand ca noua arhitectura Cloud ar putea duce la imbuntatirea semnificativa a retelei, Amazon a dezvoltat in produs care le putea oferi servicii de Cloud clientilor, lansand, tot in 2006, Amazon Web Services (AWS).

Istoria Cloud se scrie inca

La inceputul anului 2008, Eucalyptus a devenit prima sursa deschisa, compatibila cu platforma AWS, care putea dezvolta “nori” pentru persoane fizice. In acelasi an, OpenNebula, proiect finantat din fonduri oferite de Comisia Europeana, a fost primul dezvoltator de software care putea permite realizarea de “nori” hibrid, in ceea ce se putea transforma intr-o “federatie de nori”. Serviciul a fost amplificat printr-un alt proiect finantat de UE – IRMOS, care se axa pe oferirea de servicii pentru infrastructura bazata pe Cloud.

Incepand cu 2010, serviciile de Cloud au inceput sa fie folosite la scara din ce in ce mai larga, tot mai multe companii beneficiind de avantajele interconectivitatii. In 2011, IBM a anuntat lansarea serviciului IBM SmartCloud, care extinde serviciile de Cloud in intreaga lume. In acelasi an, Apple lanseaza iCloud, serviciu de stocare destinat detinatorilor de produse Apple si pentru care compania sustinea ca are deja 320 de milioane de utilizatori pana in iulie 2013.

Tehnologia este in continua expansiune si in prezent, companiile de telecomunicatii oferind solutii Cloud din ce in ce mai avantajoase. Cloud Computer de la Romtelecom Business Solutions este serviciul care ofera desktop-uri virtuale cu sistem de operare Microsoft Windows, un spatiu initial de stocare a datelor şi aplicatii de baza (antivirus, media player, Internet Explorer). Cloud Computerul poate fi ulterior personalizat prin adaugarea de servicii optionale, precum spatiu pe disc suplimentar (individual sau partajat), aplicatii (gratuite sau contra cost). Odata cu achizitionarea serviciului, utilizatorii primesc acces la portalul de administrare (self service), cu ajutorul caruia serviciul poate fi configurat dupa dorinta, dar şi acces la un magazin de aplicatii (Cloud Store) de unde se pot selecta si instala noi aplicatii pentru Cloud Computerul detinut. Serviciul poate fi testat gratuit cu ajutorul unui cont pe site-ul Romtelecom.

Va urma!