Principiile tehnologice dupa care functioneaza compact discul, pe care il stim cu totii astazi sub titulatura de CD, au fost descoperite in 1965, de James Russell, un fizician care lucra pentru General Motors, in Washington, si care detine patente pentru 22 de inventii.

Cu toate acestea, CD-ul nu a devenit popular decat in anii ’80, cand a inceput sa fie produs de Philips, in colaborare cu Sony.

De altfel, fizicienii de la Philips dezvoltasera in paralel o tehnologie asemanatoare in laboratoarele din Eindhoven, Olanda. In Japonia si Statele Unite, Pioneer lucra la videodisc, ceea ce la mijlocul anilor ‘90 avea sa se transforme in DVD.

James Russell

Mijloacele optice au ingropat banda magnetica, in anii ‘80

In 1979, cand a fost construit primul prototip al unui CD, noua tehnologie avand cea mai mare capacitate de stocare de pana atunci, devansand hardurile computerelor existente la acea vreme.

Primul CD test a fost creat la Hanovra, in Germania, in 1981, iar din anul urmator a inceput productia si comercializarea in masa a noilor dispozitive de stocare. Prima generatie de CD-uri create in special pentru stocarea de date si de muzica, aveau o capacitate de 650 de MB si puteau reda 75 de minute de muzica, la calitate superioara casetelor cu banda magnetica. In aceste conditii, CD-urile au castigat repede teren, pana la mijlocul anilor ’90 inlocuind aproape in totalitate casetele.

ABBA a lansat primul album pe CD, Dire Straits a fost prima trupa care a depasit milionul de CD-uri vandute

Primul album realizat in format digital si lansat pe noul suport de stocare a fost “The visitors”, al celor de la ABBA, in 1981, acesta fiind si albumul de ramas bun al trupei suedeze. Primul album lansat pe CD sub sigla Sony a fost “52nd Street”  a lui Billy Joel, in 1982, iar primul CD care s-a vandut in peste un milion de exemplare, depasind varianta lansata pe vinil, a fost "Brothers in Arms" al celor de la Dire Straits (1985).
          
Primul album muzical lansat pe CD: "The visitors" - ABBA (1981)

CD-ul revolutiona, astfel, la jumatatea anilor ’80, din nou, tehnologiile de pastrare a datelor, de acum inainte stocarea optica devenind cea mai populara pentru pastrarea de documente, fotografii si muzica. Toate calculatoarele lansate in acea perioada erau dotate si cu un cititor de CD-uri, iar discurile au aparut in mai multe variante (CD-ROM, CD-R si CD-RW). In 1987 a aparut si primul Video CD (VCD), pentru redarea de continut video si audio.

Dar CD-urile nu erau redate doar de computere, ci au aparut si dispozitivele independente de calulator, care sa le citeasca. Dar, ca si in cazul primelor computere, primele CD playere aveau preturi piperate. Primul model care a fost lansat de Sony in Japonia, in 1982, a fost un CDP-101, care costa la vremea respectiva 730 de dolari (adica in jur de 1.700 de dolari la valoarea actuala a banilor, luand in considerare inflatia). Si CD-urile aveau preturi mult prea mari imediat dupa lansare, comparativ cu zilele noastre, respectiv 15 dolari (aproximativ 35 de dolari la valoarea din 2013 a dolarului american).

Cititor de discuri optice

Tehnologia viitorului: capacitate de stocare de 50 TB, pe disc acoperit cu proteine

In incercarea de a stoca din ce in ce mai multa informatie si formate de audio si video de inalta calitate, a doua generatie de compact discuri a adus in prim plan DVD-ul, suport care poate inmagazina 4,7 GB de informatie, cu derivatele sale: DVD-Audio, DualDisc sau Digital Video Express (DIVX).

Pentru redarea de continut video high definition, in ultimii ani s-a dezvoltat a treia generatie de compact discuri, vedeta fiind discul Blue-Ray, care poate stoca pana la 128 de GB. In prezent se lucreaza la un disc cu o capacitate de stocare de pana la 400 GB, care este in faza experimentala. Precursorul Blue-Ray-ului a fost HD DVD-ul, cu o capacitate de pana la 51 de GB si care ar putea ajunge pana la 1 TB (varianta in lucru).

Player pentru HD DVD si Blue-Ray

Alte doua variante in lucru a unor discuri cu capacitate de stocare imensa sunt HVD-ul (Holographic Versatile Disc), pe care ar putea fi stocati pana la 6 TB de date si PCD-ul (Protein-Coated Disc), cu capacitate de stocare de pana la 50 TB.

Tehnologia pentru PCD-uri este dezvoltata, in prezent, de profesorul indian Venkatesan Renugopalakrishnan, la Universitatea Internationala din Florida si presupune “captusirea” unui DVD normal cu o proteina sensibila la lumina, obtinuta din microorganisme modificate genetic.

MetroNET Cloud Ready este un serviciu unic in Romania, oferit de Romtelecom, prin intermediul caruia ai in orice moment acces garantat la informatii si conexiune de backup gratuita. Serviciul MetroNET ofera acces la internet garantat cu viteza de pana la 1Gbps pe suport de fibra optica, management end-to-end al serviciului si cel mai bun Service Level Agreement. In plus, pentru a-ți garanta cea mai buna disponibilitate a datelor, Romtelecom ofera gratuit o conexiune de backup pe tehnologie xDSL. Astfel, in cazul unei intreruperi a serviciului pe conexiunea principala, traficul va fi mutat automat, in mai putin de 5 secunde, pe conexiunea de backup. Remedierea va fi transparenta, iar traficul de internet fiind mutat automat inapoi pe conexiunea principala. Acesta este serviciul “Cloud Ready”: maxima disponibilitate asigurata de doua conexiuni si garantia ca vei avea acces oricand la informatiile din “Cloud”.

Va urma!