"2012 este un an de risc maxim pentru Romania dintr-un motiv fundamental: de diminuare peste limite functionale a fluxurilor de capital din banci. Daca nu se va intampla asta, Romania trece bine peste 2012, chiar daca se prefigureaza un an agricol mult mai slab din cauza secetei. Avem acest risc major. Sper ca bancile - si nu bancile din Romania - bancile mama sa fie extrem de responsabile", a spus Basescu, citat de Mediafax.

Seful statului a spus ca Romania va trece cu bine de anul 2012 daca se va ajunge la un "modus vinendi" cu bancile din zona Euro, astfel incat sa nu se opereze retrageri de capital de pe piata romaneasca.

"Daca reusim sa ajungem la un modus vivendi cu bancile din zona Euro sa nu se produca o retragere masiva de capital de pe piata romaneasca, Romania trece bine de 2012, trece fara bruscari de genul celor din 2010. Speram sa ajungem la o intelegere cu acest politician nou care se numeste «piata bancara din Romania»", a spus presedintele.

Traian Basescu a subliniat, ca, pe de alta parte, in 2012 vor continua procesele de diminuare a cheltuielilor statului cu mutarea resursei catre investitii, proces care se vede si in bugetul trimis la Parlament.

Seful statului a precizat ca in 2012 Romania va continua "nemilos" procesele de reforma a statului, chiar daca este vorba despre un an de criza, si a subliniat ca va continua si reducerea aparatului de stat in teritoriu si la nivel central.

"Chiar daca am intrat intr-o cifra medie rezonabila din punct de vedere al cheltuielilor statului ca urmare a masurilor din 2010, 2011, inca avem cheltuieli care nu reflecta capacitatea Romaniei de a sustine aceste cheltuieli cu aparatul de stat si cu programele sociale. Aceste doua zone vor fi zone de prioritate in reducerea cheltuielilor bugetului de stat asa cum se reflecta ele acum", a spus Basescu.

Citeste si:

CEC Bank a blocat mai multe carduri pentru a-si proteja clientii

Topul salariilor din banci. Unde e cel mai bine sa te angajezi si cat poti castiga