Presedintele democrat in exercitiu, vizibil tensionat, a reluat stilul discursurilor sale electorale, cu scopul de a oferi asigurari ca planul fostului guvernator republican al statului Massachusetts (nord-est) va adanci deficitul cu aproximativ 5.000 de miliarde de dolari in plus, un lucru dezmintit insistent de catre Romney, scrie Mediafax.

Obama s-a prezentat la Denver, unde s-a desfasurat prima dintre cele trei dezbateri in care il infrunta pe Romney inaintea alegerilor de la 6 noiembrie, cu un usor avans in sondaje, mai pronuntat in anumite state-cheie, care ar putea conta in ziua scrutinului.

Intr-o dezbatere care a inceput pe un ton politicos dar ferm si care a luat uneori aspecte foarte tehnice, Romney a declarat ca economia americana a urmat o "cale nereusita" inca de la inceputul presedintiei lui Obama, in ianuarie 2009, afirmand ca clasa medie a fost "zdrobita", reluand cuvintele spuse recent de catre vicepresedintele Joe Biden, ironizat de catre republicani din aceasta cauza.

"Presedintele are o viziune foarte similara celei pe care o urma atunci cand a candidat acum patru ani, a unui Guvern mai important, cu mai multe cheltuieli, impozite, reglementari", a dat asigurari candidatul conservator.

"Problema este ca daca scadeti nivelul de impozitare asa cum descrieti, domnule guvernator, nu va fi posibil sa identificati suficiente cote si nise fiscale care afecteaza doar persoane cu venituri mari, pentru a impiedica cresterea deficitului", i-a raspuns Obama.

La randul sau, Romney l-a acuzat pe presedinte de atacuri "inexacte" cu privire la proiectul sau si a apreciat ca "in cazul anumitor legi adoptate in cursul mandatului de presedinte, am observat reglementari excesive, iar economia a suferit din cauza lor". El a recunoscut, totusi, ca "reglementarea este esentiala".

Insa el a insistat mai ales asupra datelor care, in opinia sa, arata incompetenta pesedintelui in exercitiu in materie de economie, in special deficitul bugetar care a ramas superior sumei de 1.000 de miliarde de dolari, in pofida promisiunilor lui Obama de a il reduce la jumatate.

"Atunci cand am intrat in Biroul Oval, aveam un deficit de peste 1.000 de miliarde care ma astepta. Si stim de unde venea", a adaugat Obama, care nu a mentionat numele predecesorului sau republican George W. Bush, ci "doua razboaie platite pe credit (si) doua dispozitive de cadouri fiscale care nu erau finantate".

Problema asigurarilor pe caz de boala a oferit ocazia altei confruntari, in momentul in care Romney a repetat ca vrea sa abroge reforma promulgata in 2010 de catre presedintele democrat. "Ironia este ca am vazut acest model functionand cu adevarat bine in Massachusetts", a replicat Obama.

Ca raspuns, Romney l-a acuzat pe Obama ca a impus o reforma exclusiv cu sustinera partidului sau, Partidul Democrat, pe cand el a lucrat in cooperare cu opozitia sa.

Cei doi au inceput dezbaterea pe un ton aproape ludic, remarcand ca Obama si sotia sa, Michelle, sarbatoresc miercuri implinirea a 20 de ani de casatorie. Romney a glumit despre partea "romantica" a unei asemena seri. Michelle Obama si sotia lui Romney, Ann, s-au aflat in primul rand, in sala, miercuri seara.

In 2008, 52 de milioane de telespectatori au urmarit prima dezbatere, intre Barack Obama si John McCain.