Indicatorul serie bruta a fost influentat de cresterea de 11,7% inregistrata de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, precum si de majorarile vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (5,2%) si de produse nealimentare (1,8%).

Ca serie bruta comertul cu carburanti a avansat cu 11,8%, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au urcat cu 5,7%, iar cele de produse nealimentare cu 2,3%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

In februarie, comparativ cu prima Luna a anului, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a scazut pe ansamblu cu 1,7%, ca serie bruta, ca urmare a scaderilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (5,2%) si la comertul carburanti (4,9%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 5%.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in februarie 2012, comparativ cu luna precedenta, comertul a scazut cu 2,5%, evolutie determinata de scaderea inregistrata de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, in magazine specializate (7,2%) si de vanzarile de produse nealimentare (5%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 2,9%.

Fata de februarie 2011 afacerile din comertul cu amanuntul au crescut cu 1,3% ca serie bruta si cu 3% ajustat.

Preturile productiei industriale au urcat in februarie cu 0,8% fata de luna anterioara

Preturile productiei industriale pe total piata interna si piata externa au crescut in februarie cu 0,8% fata de luna anterioara si cu 5,9% comparativ cu februarie 2011, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS).

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au urcat fata de prima luna a anului in curs cu 0,6%, iar in ceea ce priveste piata externa indicatorul a fost mai mare cu 1,1%.t

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri in industria prelucratoare (1%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,5%) si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (0,2%). In industria extractiva preturile au scazut cu 1,3%, se arata intr-un comunicat al INS.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (1,9%), industria bunurilor de uz curent (0,5%) si industria bunurilor intermediare (0,3%). In industria bunurilor de capital s-a inregistrat o scadere de 0,1%.

Fata de februarie 2011 au avut loc majorari de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (31,4%), in industria prelucratoare (6%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (5%) si in industria extractiva (2,3%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (11,3%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+4,9%), industria bunurilor de capital (3,3%), industria bunurilor intermediare (2,9%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (1,5%).