Viitorul suna...nu prea bine

Astfel, in primele trei luni ale acestui an, Orange a obtinut  venituri de 222 milioane de euro, in scadere cu 6% fata de primul trimestru din 2010.

„Ultimii doi ani de criza economica si-au pus amprenta pe obiceiurile de consum ale clientilor. Chiar daca observam o oarecare imbunatatire a mediului economic, cererea va creste intr-un ritm mult mai lent, iar in domeniul telecom, care este oricum un domeniu cu o concurenta feroce, eroziunea veniturilor va continua si in trimestrele urmatoare. Inca de la inceputul crizei am dezvoltat o strategie elastica, adaptandu-ne la conditiile pietei", a spus CEO Orange Romania, Thierry Millet.

Cresterea inflatiei din luna februarie peste nivelul asteptat a accentuat scaderea consumului, nu doar pe piata de telecom, ci si in alte domenii, rezultatele Orange fiind comparabile cu cele ale altor companii din Romania din diferite industrii.

La 31 martie 2011, Orange Romania avea 10,3 milioane de clienti, in scadere cu 5% fata de perioada similara a anului anterior. Si clientii PrePay au continuat sa scada, in timp ce numarul abonatilor a crescut fata de primul trimestru al anului 2010. Venitul mediu anual pe utilizator a fost de aproximativ 83 de euro.

France Telecom vinde unele operatiuni

Astfel, France Telecom ar putea consolida sau chiar vinde unele operatiuni "mai mici” din state europene precum Austria, Belgia sau Romania. Motivul? Cresterea din segmentul de telecom a incetinit in Europa, in timp ce industria din zone cum ar fi Africa si Orientul Mijlociu, este in continua expansiune.

Declaratia a fost facuta de directorul financiar, Gervais Pellissier, care a sustinut ca sunt evaluate toate tarile in care grupul este prezent, cu exceptia Frantei, Poloniei si Spaniei.

Pe cele trei state "toate celelalte tari sunt incluse in aceasta evaluare", care are scopul de a examina oportunitatile de consolidare, dar si de vanzare a operatiunilor, a explicat Pellissier.

In acelasi timp, directorul general al companiei, Stephane Richard, analizeaza viitorul operatiunilor din tari precum Austria, Belgia si Romania.

Vanzarile companiei pe pietele europene mici au crescut cu numai 1,2% in primul trimestru al acestui an, fata de un avans de 5,8% in Africa si Orientul Mijlociu, cu exceptia Egiptului, potrivit raportului financiar prezentat marti de France Telecom.

"Devine tot mai important sa mergi catre pietele emergente pentru a gasi factori de crestere", a spus pentru Bloomberg un analist al Norddeutsche Landesbank Girozentrale, din Hanovra.

France Telecom a cumparat in martie, cu 245 milioane de dolari, operatorul Korek Telecom din Irak. Totodata, compania mai detine operatiuni in Iordania, Egipt si Bahrain.

Legaturi stranse intre gigantii europeni de telecom?

Orange a anuntat luna trecuta crearea unui joint venture cu Deutsche Telekom pentru a eficientiza achizitiile de echipamente pentru operatiunile celor doua companii de pe mai multe piete europene, inclusiv din Romania. Cele doua grupuri au inceput sa colaboreze strans in acest an pentru a-si reduce cheltuielile.

Evolutia tot mai rapida a tehnologiei in industria telecomunicatiilor mobile a apropiat in ultima perioada operatorii. Richard a construit legaturi tot mai stranse intre cei cinci giganti ai telefoniei mobile din Europa, respectiv Telefonica (Spania), Vodafone (Marea Britanie), Telecom Italia, Deutsche Telekom si France Telecom.