Institutiile care se ocupa cu controlul agentilor economici trebuie sa intocmeasca un document –ghid, in care sa fie prezentate drepturile si obligatiile contribuabililor inspectati.

Prefectura Capitalei va centraliza toate informatiile pe care un agent economic trebuie sa le cunoasca, in momentul in care este supus unei inspectii. In acest mod, se vor diminua abuzurile si coruptia.  

"Am cerut sefilor serviciilor deconcentrate din Capitala sa monitorizeze atent activitatea angajatilor proprii si sa revada acele proceduri de lucru care sunt ambigue si lasa loc interpretarilor inspectorilor si, de aici, posibilitatea unor acte de coruptie. Stransa colaborare intre organele statului si societatea civila este extrem de importanta in combaterea actelor de coruptie in Bucuresti. Cetatenii trebuie sa anunte imediat orice act de coruptie, sa nu dea curs eventualelor fapte ilegale care li se solicita de catre organele statului si trebuie sa inteleaga foarte bine ca legea ii pedepseste atat pe cei care beneficiaza de un bun ilicit, dar si pe cei care il ofera" a spus prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, intr-o sedinta a Colegiului Prefectural.

In plus, Atanasoaei a tinut sa sublinieze ca acest ghid va fi un instrument util in mana agentilor economici, pentru ca vor putea astfel sa se informeze cu privire la legalitatea unor controale.

De obicei, inspectorii sunt cei care cer acte si documente, iar contribuabilul nu stie cum anume sa reactioneze, pentru a vedea daca respectivul controlul este facut pe baza unor minime acte procedurale, a spus prefectul.

Anul trecut, Serviciul Anticoruptie Bucuresti a primit 119 petitii si 32 de apeluri Telverde, privind neregulile unor controale. Din acestea, 113 au ajuns in istanta.

Mai mult, 14 persoane au fost prinse in flagrant, incercand sa-i corupa pe inspectorii care se ocupau de controale. De asemenea, 18 persoane au fost trimise in judecata.

Tot in 2010 s-a desfasurat proiectul "Tinerii impotriva coruptiei", in care s-a editat un ghid anticoruptie adresat tinerilor.