Guvernul actual al Greciei s-a angajat la masuri dure de austeritate in schimbul celui de-al doilea program de sprijin din partea UE si FMI, in timp ce restructurarea datoriilor catre creditorii privati a provocat acestora pierderi semnificative.

Analistii se asteapta ca guvernul rezultat in urma alegerilor sa onoreze aceste angajamente, dar sa incerce probabil renegocierea unora dintre prevederile acordului cu institutiile internationale, pentru a linisti alegatorii nemultumiti de reducerea salariilor si pensiilor.

"O parte a problemei este ca guvernul elen pare ca ramane rapid fara bani. Potrivit FMI, guvernul are din nou datorii catre furnizori, astfel ca necesitatea aplicarii masurilor de austeritate, pentru a primi fonduri prin programul international, este acuta", se arata intr-o nota a bancii elvetiene UBS.

Noul guvern trebuie sa aplice rapid masurile de austeritate, in decurs de o Luna de la alegeri, pentru a evita agitatia din piete, ceea ce pare improbabil avand in vedere promisiunile electorale ale partidelor, potrivit analistilor bancii.

Noul Executiv are o sarcina descurajatoare, sa reduca imediat cheltuielile bugetare cu peste trei miliarde de euro si sa pregateasca economii suplimentare de 12 miliarde de euro pentru 2013-2014, in conformitate cu acordul de salvare, pentru a cobori datoria publica la circa 117% din PIB pana in 2020.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, popularitatea celor mai mari partide din Grecia, Noua Democratie si PASOK este in scadere.

"Alegerile din Grecia vor avea ca rezultat formarea unui guvern care, cel putin pe hartie, va fi dedicat termenilor acordului de salvare. Dar cu economia in cadere libera si cu datoria publica la un nivel nesustenabil, criza din Grecia este departe de a se fi incheiat", considera analistii Capital Economics.

Apelurile recente ale unor lideri europeni pentru un accent mai mare pe cresterea economica si nu doar pe austeritate ar putea ajuta noul guvern elen sa ceara schimbari ale termenilor acordului de salvare, potrivit Capital Economics.