"Bineinteles ca am condus o masina Dacia. Eu am un Citroen, dar am condus si Dacia. Am incercat toate marcile frantuzesti, imi plac foarte mult masinile", a spus Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti inca din 2007, la "Dupa 20 de ani".

Franta este unul dintre cei mai mari investitori din Romania, dupa cum se poate vedea si in cazul fabricii Dacia, insa, dupa recentele expulzari ale romilor din Franta, vine firesc intrebarea daca si firmele franceze prezente la noi in tara incearca sa-i reintegreze pe acestia, mai precis sa le ofere un loc de munca.

"Sa stiti ca da. Firmele franceze prezente in Romania au constiinta responsabilitatii in acest sens. Exemple concrete: I-am intrebat pe reprezentantii acestor companii daca, in momentul cand fac angajari, fac diferente intre romi si ceilalti. Mi-au spus ca nu, ca pentru ei toti sunt cetateni romani. I-am mai intrebat si daca atunci cand angajeaza cetateni romani, despre care cred ca ar putea fi romi, considera ca acestia lucreaza altfel decat ceilalti? Iarasi, mi-au spus ca nu. Muncesc la fel de bine ca si ceilalti", a afirmat Henri Paul.

"Firmele franceze din Romania nu fac diferente si sunt foarte multumite de angajatii romani, fie ca sunt romi, fie ca nu", a punctat acesta.

"Partea dificila este ca cetatenii romani care vin inapoi aici sunt din zonele rurale, nu din cele urbane. Vin la sate. Desigur, exista investitii franceze si in agricultura, insa ele sunt in curs de dezvoltare. Daca vom reusi sa dezvoltam aceste investitii in agricultura, sunt sigur ca firmele franceze va vor da o mana de ajutor, pentru ca sunt foarte constiente de responsabilitatea sociala", a tinut sa precizeze ambasadorul francez.

Henri Paul a oferit argumente si pentru necesitatea continuarii privatizarilor: "In Franta a avut loc o privatizare enorma si asta ne-am dorit sa vedem realizat si in Romania. Credem ca este o solutie foarte buna, pentru ca implica intrarea de fonduri in Romania. Cand si pentru cine se privatizeaza? Pentru investitori care aduc bani si care sunt interesati de dezvoltarea intreprinderilor", a declarat el.

Henri Paul sustine ca Romania este o tara imprevizibila de sute de ani si ca in acest moment avem nevoie de stabilitate, sa stim incotro ne indreptam. "Daca impozitele cresc intr-o zi, scad in alta si tot asa, cum vreti ca un investitor sa-si poata face planuri. O tara care isi schimba opiniile la doua minute, asta e problema!"