Doua treimi din deficitul bugetar vor fi taiate prin reducerea cheltuielilor, mai précis inghetarea pentru o perioada de cinci ani a programelor guvernamentale care nu au legatura cu securitatea si apararea nationala. Masura va avea ca efect economisirea 400 de miliarde de dolari pana in 2021, potrivit oficialilor americani.

Oficialii de la Casa Alba cauta in acelasi timp sa contrabalanseze efectele masurilor de austeritate cu investitii guvernamentale strategice care sa impulsioneze economia. Domeniile alese pentru cheltuirea banilor publici sunt: infrastructura, educatie si energie verde.  

De asemenea, sistemul de taxare va fi reformat in cazul corporatiilor, scopul fiind de reducere si simplificare a taxelor, pentru a incuraja dezvoltarea afacerilor.

O alta masura pentru cresterea veniturilor bugetare presupune cresterea taxelor pentru bogati, mai précis limitarea deducerilor de cheltuieli pe care acestia le fac atunci cand declara veniturile anuale. Astfel planul prevede eliminarea posibilitatii de a deduce din cheltuieli dobanzile la credite sau donatiile caritabile.

Reorganizarea bugetului nu va afecta sistemele de pensii si de sanatate, lasate neatinse de masurile de austeritate.

Toate aceste propuneri sunt parte a bugetului pe anul fiscal 2011- 2012 .

Pentru anul fiscal 2010-2011, deficitul bugetar este estimat sa ajunga la 1,645 miliarde dolari, cel mai mare din istoria tarii.

Obama propune pentru exercitiul bugetar care va incepe in luna octombrie a acestui an si se va incheia in septembrie 2012 un buget de 3.729 miliarde de dolari, potrivit unor surse apropiate presedintiei. Bugetul pentru 2010-2011 este estimat la 3.819 miliarde de dolari.

Planul de buget prevede reducerea deficitului de la nivelul record actual de 10,9% din Produsul Intern Brut la 7% din PIB.

Guvernul american mizeaza pe o crestere de 21% a veniturilor din taxe si impozite pentru anul fiscal 2011-2012, la 2.627 miliarde de dolari, datorita imbunatatirii conditiilor economice.

Proiectul mentine la actualele niveluri ajutoarele acordate somerilor, in conditiile in care somajul ridicat ramane veriga slaba a economiei americane
.

Nu au intarziat sa apara si criticile la adresa programului de austeritate prezentat de Obama.
Republicanul John Boehner ataca planurile Casei Albe scurt si cuprinzator: “Cheltuieste prea mult, se imprumuta prea mult, taxeaza prea mult”.

Republicanii propun un plan mult mai drastic de taiere a cheltuielilor publice, cu masuri si efecte imediate.
Ei propun reducerea cheltuielilor bugetare cu 100 miliarde de dolari chiar din acest an.

Negocierile pe stabilirea bugetului de stat american vor continua in urmatoarele doua saptamani, pana in luna martie cand va trebui aprobat.