Expresia este legata de regele Pirus al Epirului, care i-a invins pe romani la Heraclea si Asculum in 279 i.d.Hr., dar a suferit pierderi de neinlocuit in timpul luptelor, ceea ce a dus la pierderea in cele din urma a razboiului.

Rezultatul alegerilor de duminica a eliminat asteptarile unei iesiri iminente a Greciei din zona euro, dar a lasat acest pericol sa planeze asupra economiei mondiale si preseaza liderii europeni sa intensifice eforturile pentru protejarea restului regiunii.

Partidul conservator elen Noua Democratie s-a plasat pe primul loc in alegeri, cu aproape 30% din voturi, si a inceput deja negocierile pentru formarea unei coalitii de guvernare. Pentru formarea unei majoritati parlamentare, cei doi rivali politici traditionali, Noua Democratie si partidul socialist Pasok, condus de Evangelos Venizelos, trebuie sa formeze o coalitie.

Randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a depasit insa pragul psihologic de 7%, dovedind ingrijorarea investitorilor legata de problemele de pe piata financiara.

"Alegerile au rezolvat prea putin, in opinia noastra este doar o noua iteratie catre riscul unei exit din zona euro. Drumul ajustarii ar putea sa fie in continuare prea mult pentru Grecia", a declarat Harvinder Sian, analist la RBS in Londra, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

Grecia, dependenta din 2010 de imprumuturile de urgenta de la UE si FMI, trebuie sa respecte conditiile creditorilor. Acestea includ reducerea cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro si desfiintarea a 150.000 de locuri de munca in sectorul public, a aratat Sian, care crede in continuare ca exista o probabilitate de 90% ca Grecia sa iasa din zona euro in doi ani.

Din 2010, Grecia a obtinut doua programe de sustinere, in valoare cumulata de 240 miliarde de euro, si a restructurat datoriile catre creditorii privati cu peste 100 miliarde euro.

Comisia Europeana (CE) estimeaza pentru perioada 2013-2014 un deficit bugetat cumulat de 5,5% din PIB in Grecia, tara care nu a reusit pana acum sa isi respecte angajamentele referitoare la colectarea taxelor, vanzarea activelor de stat si achizitiile publice.

Oficiali europeni au semnalat disponibilitatea pentru atenuarea masurilor de austeritate, dar analisti ai Morgan Stanley considera ca va fi insuficient pentru salvarea Greciei.

Programul revizuit de sustinere ar putea include o reducere medie anuala cu 5 miliarde de euro a dobanzilor, prelungirea perioadei de rambursare a fondurilor si mai multe imprumuturi de la Banca Europeana pentru Investitii, potrivit unui raport al Morgan Stanley publicat luni.

Noile masuri nu vor reusi sa refaca solvabilitatea Greciei suficient de rapid, potrivit analistilor bancii de investitii, care considera ca in 2020 datoria publica va fi de 140% din PIB, peste nivelul de 120% prevazut in programul de salvare.