"Noi am luat decizia sa facem parte dintr-o uniune monetara. Aceasta este o decizie nu doar monetara, ci si politica", a spus Merkel.

"Ar fi catastrofal daca am spune unei tari care a decis sa fie cu noi «Nu te mai vrem»", a adaugat ea.

"De altfel, tratatele (europene) nu o permit. Oamenii din intreaga lume s-ar intreba «Cine urmeaza?». Zona euro ar fi incredibil de slabita", a continuat cancelarul german.

Merkel a adaugat ca Grecia, care a facut obiectul a doua planuri de salvare, are in fata "un drum lung si dificil", dar ca ar fi o "enorma eroare politica sa i se permita" sa abandoneze euro.

"Situatia este foarte tensionata. Europa, dar mai ales zona euro, este in criza. Aceasta criza este consecinta crizei financiare mondiale si ea a antrenat discutii dure in foarte multe tari", a raspuns cancelarul german atunci cand a fost intrebat despre aparitia unui sentiment antigerman in Grecia.

"Avem dezbateri aprinse in Parlamentele noastre si folosim cuvinte dure", a declarat ea. Insa, "din fericire, am invatat sa ne solutionam conflictele in mod pasnic", a continuat cancelarul.

De asemenea, Merkel si-a reafirmat sustinerea fata de prezenta Marii Britanii in Uniunea Europeana (UE), in pofida refuzului lui David Cameron de a se alatura noului pact bugetar european. "Marea Britanie trebuie sa stie ca, in Germania, noi vrem o Mare Britanie puternica in UE, este ceea ce ne-am dorit intotdeauna si ceea ce ne vom dori intotdeauna", a subliniat ea.