Cancelarul George Osborne, cel mai tanar ministru de finante pe care l-a avut Marea Britanie in mai bine de un secol, a prezentat asa-numitul "buget de urgenta" in parlament.

Salariile bugetarilor si alocatiile pentru copii vor fi inghetate si vor creste taxele, cu exceptia impozitelor pe veniturile mici. De asemenea, dispar multe dintre beneficiile sociale.

Marea Britanie va impune si o noua taxa asupra sistemului bancar care va aduce fonduri de doua miliarde de lire sterline.

Cheltuielile guvernului vor cobori cu 25% in urmatorii patru ani.

Vor fi analizate platile sociale si chiar cheltuielile familiei regale britanice vor fi supuse unei supravegheri mai atente.

Necesarul de finantare a sectorului public in acest an este anticipat la 149 de miliarde de lire sterline sau 10,1% din PIB.

In paralel, Germania si Franta discuta despre posibilitatea divizarii zonei euro pentru separarea tarilor cu economii puternice din nordul Europei de cele cu probleme din sud. Inalti responsabili politici cred ca economiile mari au nevoie de o mai buna protectie, pentru a fi la adapost de ce s-a intamplat in Grecia.

Crearea unei super-zone euro ar include, initial, pe langa inititiatorii planului, tari ca Olanda, Austria, Danemarca si Finlanda. Rudele sarace ar fi Grecia, Spania, Italia, Portugalia.