Votul ar putea aduce la conducerea tarii un guvern care se opune respectarii angajamentelor asumate pentru ajutorul financiar primit de statul elen. In cazul in care Grecia nu-si respecta promisiunile de austeritate, iar celelalte tari din zona euro vor bloca ajutorul financiar, statul elen va ajunge in incapapcitatea de a mai face plati, inclusiv pensii si salarii, si va fi nevoit sa paraseasca zona euro.

S&P a avertizat recent ca estimeaza la 33% probabilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro.

"Daca Grecia ar parasi zona euro si ar reveni la drahma, consideram ca cele mai multe companii elene care isi desfasoara majoritatea operatiunilor pe piat locala vor intra in incetare de plati", a afirmat analistul S&P Paul Watters, scrie Mediafax.

Unele companii cu expunere limitata fata de economia tarii si care isi pot mentine o lichiditate adecvata, ca urmare a sprijinului grupurilor prainte din strainatate, ar trebui sa-si mentina ratinguri peste cele ale Greciei.

"Redenominarea datoriei sub incidenta legii elene ar declansa o intrare autoamta in incetare de plati, potrivit criteriilor noastre. La fel si incapacitatea de a achita datoriile in euro din castigurile in moneda locala", noteaza S&P.

Agentia S&P a redus, in ultima perioada, din cauza riscului iesirii tarii din zona euro, ratingul unor companii precum OTE, Coca-Cola Hellenic sau PPC.