"Daca ati fi intrebat pe oricine din cadrul bancii, nu cred ca cineva ar fi crezut ca ne-am fi aflat in toiul crizei dupa cinci ani. Cred ca nu am ajuns nici macar la jumatate. Suntem intr-o criza adanca, cu provocari enorme pentru a pune pe o traiectorie corecta sistemul bancar, precum si cu provocari aparute din alte regiuni ale lumii", a spus Mervyn King.

Seful Bancii Angliei este ingrijorat de situatia din Asia, dar si de Statele Unite. 

"In ultimele luni am fost ingrijorat de inrautatirea din Asia si alte piete emergente. De asemenea, colegii din Statele Unite sunt mai ingrijorati decat la inceputul anului referitor la ce se intampla in economia americana. Nu este o pozitie confortabila", a spus King. 

Guvernatorul a votat la reuniunea de politica monetara din iunie in favoarea unei extinderi a programului de achizitii de obligatiuni, cu 50 de miliarde de lire sterline la 375 miliarde de lire sterline, insa masura a fost respinsa. 

"Sunt foarte uimit de cat de mult s-a schimbat situatia" de la publicarea prognozelor bancii pe 16 mai, a spus King. "Sunt pesimist si sunt ingrijorat in mod special deoarece de doi ani vedem cum situatia din zona euro se inrautateste, iar problemele sunt amanate", a declarat bancherul britanic.

Mervyn King urmeaza sa se retraga din postul de guvernator intr-un an. 

Sursa: Mediafax