O prezenta online onorabila a devenit un criteriu important de selectie a candidatilor la angajare. Lucru pe care unii tineri nici macar nu-l banuiesc. 90% dintre cei care isi "posteaza" viata nu blocheaza nimic. Ba dimpotriva, dau impresia ca se lauda cu informatii dintre cele mai delicate.

Ultimul studiu realizat pe retelele de socializare arata ca un angajator din cinci cauta informatii despre candidati pe internet. Si unul din trei refuza angajarea celor care au pagini deocheate pe retele si ascund anumite lucruri in CV-uri.

Angajatorii vaneaza absolut orice: informatii contradictorii, poze, comentariile, dar si lista de prieteni. Pentru ca "internautii" sa nu mai fie bantuiti de trecutul lor online, Uniunea Europeana are un plan. Vrea ca informatiile care raman stocate in serverul unei retele sociale, dupa ce utilizatorii isi sterg profilul, sa dispara ca sa nu poate fi folosite candva impotriva lor.

"Un element important al acestui proiect de lege presupune clarificarea dreptului oamenilor de a-si retrage acordul pentru utilizarea datelor lor cu caracter personal. In acest moment este destul de dificil ca persoanele care au date cu caracter personal prelucrate in retelele sociale sa le corecteze, sa le stearga sau sa le blocheze", a declarat Matthew Newmann, purtator de cuvant al comisarului pentru Justitie.

La fel de adevarat este insa faptul ca profilul online te poate si ajuta la angajare. Sunt persoane care posteaza pe internet pentru a avea o vizibilitate mai buna in fata companiilor.

Retelele de socializare aduna deja din Romania peste sase milioane de utilizatori. Cele mai accesate pentru recrutare sunt Facebook, LinkedIn si Twitter.