Ion Ariton a spus ca joi, la ora 14.00, se va intalni cu ministrul Muncii, Ioan Botis, si cu ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, pentru a discuta cu privire la luarea unei decizii legat de "ceea ce se intampla in Vale" si de restructurarea minelor.

El a declarat ca nu vrea ca acest sector sa dispara, precizand ca doreste sprijinirea mineritului si crearea de locuri de munca in zona.

"Joi, vom avea o noua intalnire cu conducerea (CNH - n.r.) si sindicate pentru a lua o decizie finala cu ceea ce se intampla in Valea Jiului, deci cu restructurarea pe care am inceput-o si vrem sa o finalizam pentru a da un moment de liniste si de echilibru celor care lucreaza in sistem, in minerit. Asa cum am mai declarat, nu vrem ca acest sector sa dispara, dimpotriva, vrem sa sprijinim mineritul, si ne dorim crearea cat mai multor locuri de munca in aceasta zona si, bineinteles, daca va fi nevoie, la un moment dat, si de solutii alternative", a spus Ariton.

"Ne dorim sa cream conditii de munca mult mai bune in mina", a adaugat ministrul.

Ariton a spus ca nu s-a discutat despre "inchiderea uneia sau alteia dintre mine".

"Se va face o analiza a intregului lant minier din zona, respectiv a celor sapte mine. Nu am luat decizia inchiderii niciuneia dintre acestea, ci, din contra, cautam solutii de finantare si de rezolvare a problemelor tehnice, si a crearii locurilor de munca in aceasta zona", a continuat oficialul Ministerului Economiei.

De asemenea, Ion Ariton a aratat ca in sedinta de Guvern de miercuri va fi promovata o Ordonanta de Guvern prin care vor fi suplimentate ajutoarele pe care le va da Compania Nationala a Huilei si care sunt prevazute in contractul colectiv de munca.

El a anuntat ca premierul Emil Boc le-a transmis condoleante familiilor indoliate.

Situatia minerilor din Valea Jiului se afla in discutie de mai multe luni, Ministerul Economiei, reprezentatii CNH si sindicalistii din minerit cautand solutii pentru implementare unui program care sa stabileasca conditiile in care se va face exploatarea huilei in Vale Jiului.

De la 1 ianuarie 2011, activitatea de exploatare a carbunelui in Valea Jiului nu mai este subventionata. In baza deciziei luate in 10 decembrie de Uniunea Europeana ajutorul de stat pentru aceasta activitate mai poate fi acordat pentru unitatile miniere care intra intr-un program de inchidere pana in anul 2018.

O explozie a avut loc, sambata dupa-amiaza, la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinsi in subteran, echipele de salvatori coborand in mina. Explozia de metan s-a produs in momentul cuplarii la reteaua electrica a tabloului, dupa o revizie a acestuia.

In urma exploziei, cele cinci persoane au murit.

Cei 15 salvatori minieri au iesit, sambata seara, din Mina Uricani, aducand la suprafata trupurile victimelor, in subteran avand loc o noua explozie, in urma careia nimeni nu a fost ranit.

Mina este in prezent inchisa intrucat exista riscul producerii unor noi explozii!

Oficiali ai Ministerului Economiei si delegatia FMI aflata la Bucuresti au discutat la inceputul saptamanii programul de restructurare a CNH.

"Am agreat cu FMI si CE sa prezentam un program de restructurare legat de CNH, unde sunt sapte mine, ca patru mine sa ramana viabile, iar trei sa intre in proces de inchidere pana in 2018, cu subventie de la bugetul de stat", a afirmat marti ministrul Economiei, Ion Ariton, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI.