Secretarul de stat american Hillary Clinton si Lawrence Summers, fost consilier economic la Casa Alba, sunt principalii candidati la presedintia Bancii Mondiale.

Statele Unite ale Americii au promis sa anunte in urmatoarele saptamani un candidat pentru sefia BM, detinuta intotdeauna de un american, in timp ce oficiali din Brazilia si Mexic s-au angajat ca procesul de selectie sa fie deschis pietelor emergente, relateaza Bloomberg.

"Este foarte important sa continuam sa avem o conducere puternica, eficienta in aceasta institutie", a afirmat miercuri secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, la cateva ore dupa ce Zoellick a anuntat ca se va retrage la incheierea mandatului sau de cinci ani.

Summers si-a exprimat interesul pentru conducerea Bancii Mondiale si are si sustinatori in interiorul administratiei Obama, dar postul ii va reveni lui Clinton daca aceasta va dori acest lucru, au spus sursele.

Clinton a declarat anterior ca nu intentioneaza sa pastreze functia de secretar de stat daca Obama va castiga al doilea mandat de presedinte al SUA, dar a negat ca ar fi interesata de postul de la Banca Mondiala.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a reluat miercuri aceasta pozitie:"Secretarul de stat a raspuns acestei intrebari in mai multe randuri, anul trecut. A spus ca nu este interesat, iar punctul sau de vedere nu s-a schimbat", a aratat Nuland la un briefing de presa.

Summers nu a fost disponibil pentru comentarii.

Oficiali din China, Brazilia si Mexic si-au exprimat deja sprijinul pentru ca Banca Mondiala sa fie condusa de un reprezentant din afara SUA, posibil dintr-o tara emergenta. "Nu exista niciun motiv ca presedintele BM sa provina dintr-o anumita tara. Pietele emergente au dreptul sa candideze pentru conducerea Bancii Mondiale", a declarat ministrul de Finante din Brazilia, Guido Mantega.

Punctul sau de vedere a fost sustinut de guvernatorul bancii centrale din Mexic, Agustin Carstens, si de purtatorul de cuvant al ministerului de Finante din China, acestia afirmand ca seful Bancii Mondiale ar trebui sa fie ales dupa merit nu dupa reguli prestabilite.

Campania pentru sefia BM va testa capacitatea tarilor emergente de a sustine un candidat, la opt luni dupa ce nu au reusit sa faca o nominalizare comuna la conducerea FMI.

Banca Mondiala, condusa mereu de americani

Prin conventie, BM a fost intotdeauna condusa de un american, iar FMI de un european. Numinalizarea pentru presedintia BM trebuie aprobata de board-ul institutiei financiare.

"Tarile emergente vor propune niste candidati, dar rezultatul cel mai probabil este ca va castiga un candidat american, asa cum s-a intamplat la FMI", a declarat Uri Dadush, director pentru economie internationala la Carnegie Endowment for International Peace in Washington.

Ministrul de Finante al Frantei, Christine Lagarde, a fost ales director general al FMI cu sprijinul SUA si al unor natiuni precum Brazilia, pentru functie candidand si mexicanul Carstens.

Citeste si:

Dezvaluire banoasa pentru eleni. Cate milioane de euro datoreaza UE Greciei

Cum a salvat Apple compania lui Zuckerberg. 20 de lucruri pe care nu le stiai despre Facebook