"Avem venitul minim garantat, avem pensia minima garantata, care eu nu spun ca trebuie anulata, dar trebuie impozitata. Orice venit trebuie impozitat", a pus Basescu, citat de Mediafax.

Seful statului a spus ca inclusiv pensiile trebuie impozitate si ajutorul de somaj, precizand ca nu stie daca indemnizatiile pentru mame pot intra in aceasta categorie.

Presedintele a adaugat ca oricat de mare ar fi nemultumirea, trebuie inteles faptul ca Romania nu se poate imprumuta la nesfarsit pentru a plati salariile bugetarilor si pensiile.

Guvernul una a spus si alta a facut!

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca intarzierile legate de reducerea cheltuielilor cu salariile si cu personalul din sistemul bugetar au creat „o dificultate” in relatia sa cu Guvernul. Seful statului a precizat, insa, ca aceasta dificultate nu se regaseste intre el si premierul Emil Boc, desi s-a speculat acest lucru in legatura cu majorarea TVA-ului.

Dificultatea despre care vorbeste presedintele consta, in opinia sa, in faptul ca se spune public ca trebuie sa scada cheltuielile de personal şi cele sociale şi, de fapt, acestea cresc.

“Guvernul una a spus si alta a facut! In aparatul central au crescut cheltuielile cu salariile, ceea ce a dus la o oarecare dificultate a relatiei mele cu Guvernul in ansamblul sau. Nu pot accepta ideea ca spunem: reducem personalul si salariile si cand tragem linia dupa primul trimestru constatam ca a crescut fondul de salarii”, a explicat Traian Basescu.

Seful statului a explicat ca el personal a fost impotriva cresterii TVA-ului, dar a recunoscut ca nu este suparat pe Emil Boc in aceasta situatie, pentru ca decizia nu a apartinut premierului in totalitate, aceasta fiind luata in coalitie.

"Emil Boc putea sa-si asume alta solutie, cea a impozitarii pensiilor, printr-o ordonanta de urgenta, dar a fost o dificultate in interiorul coalitiei de guvernare”, a spus presedintele.

Chiar si asa, Basescu a atras atentia din nou asupra termenului de 1 septembrie pe care l-a dat Guvernului pentru reducerea cheltuielilor, in caz contrar fiind posibila o remaniere guvernamentala.

Traian Basescu si-a exprimat de mai multe ori dezaprobarea in legatura cu decizia Guvernului de a majora TVA-ul, ultima data sustinand la postul public de radio ca spera ca Executivul sa nu mareasca din nou taxa de la 1 ianuarie, fara sa fi impozitat toate veniturile.

In replica, premierul Emil Boc a explicat ca majorarea TVA a reprezentat singura alternativa imediata si legala pentru a limita deficitul, dupa ce Curtea Constitutionala a respins reducerea pensiilor.

Impozite pe toate veniturile, in noul Cod Fiscal

Presedintele Basescu a vorbit si despre un nou Cod Fiscal, a carui pregatire trebuie sa inceapa cat mai repede si prin care toate veniturile sa fie impozitate.

"Sper ca Ministerul de Finante va incepe pregatirea noului Cod Fiscal, in care toate veniturile sa fie impozitate, ca Ministerul Muncii va incepe verificarea tuturor dosarelor de pensionare pe caz de invaliditate, iar toate programele administratiei locale vor fi analizate", a spus presedintele, afirmand ca toate programele finantate de administratiile locale "au fost folosite pentru cumpararea de voturi".

El a aratat ca, in lipsa acestor masuri, Romania nu va avea bani pentru dezvoltare. "Nu vom avea nici bani de diguri, nici de autostrazi, nici de infrastructura feroviara", a mai aratat seful statului.

Daca nu scadem cheltuielile, in martie 2011 putem fi obligati la un nou imprumut

Traian Basescu a readus in discutie si posibilitatea contractarii unui nou imprumut de la FMI, in 2011, daca Guvernul nu va reusi sa transpuna in realitate scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor.

"Daca noi nu luam masuri de reducere a cheltuielilor pe cele doua mari zone de cangrena din bugetul Romaniei, la anul, in martie, va trebui sa cerem un nou imprumut, care se va duce si el in consum", a spus seful statului.

Presedintele a aratat din nou ca trebuie taiate "toate programele sociale care indeamna la nemunca". "Avem venit minim garantat, pe care-l consumam la carciuma", a amintit Basescu.

Posibilitatea contractarii unui nou imprumut extern a fost sustinuta si de seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, care declara, la sfarsitul saptamanii trecute, ca discutiile dintre Fond si Romania privind un nou acord ar putea incepe in urmatoarele luni, imediat ce Guvernul va da un semnal clar in acest sens.