"Romania a confirmat ca vrea sa adere in 2015 la euro. Respect acest lucru, stiu ce inseamna sa se intreprinda reforme dificile pentru populatie. Doresc sa felicit Guvernul roman pentru determinarea cu care a implementat aceste reforme", a spus Merkel, potrivit Mediafax.

La randul sau, Traian Basescu a spus ca Romania nu renunta la obiectivul de aderare la euro in 2015.

"Ne mentinem obiectivul - si ii rog pe ziaristi sa nu zambeasca - de a intra in zona euro in 2015", a spus Basescu.

Autoritatile de la Bucuresti au afirmat in repetate randuri ca Romania isi mentine tinta de aderare la zona euro la 1 ianuarie 2015, desi au fost si voci care au spus ca economia nu va fi pregatita pentru adoptarea monedei unice intr-un timp atat de scurt.

Directorul general ING Bank, Misu Negritoiu, apreciaza ca Romania ar trebui sa renunte pentru moment la proiectul adoptarii euro, pentru ca nu este credibila, in conditiile in care zona euro se redefineste si nicio alta tara nu vorbeste de aderare. In acest context, obiectivul 2015 este cel putin naiv, sustine Negritoiu.

Aderarea la euro nu mai este un obiectiv actual, iar 2015 nu este un termen realist VIDEO

Inclusiv guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca daca lucrurile nu se clarifica in zona euro si daca Romania nu este pregatita, exista "destul timp" ca autoritatile sa schimbe termenul de adoptare a monedei euro, care este anul 2015.

Isarescu, intrebat despre trecerea la moneda euro in 2015: "Sa depasim mai intai alegerile. Daca nu suntem pregatiti, avem destul timp sa schimbam termenul"

Seful statului a mai spus, dupa intalnirea cu cancelarul german, ca Romania nu crede intr-o Europa fragmentata.

"I-am prezentat doamnei cancelar (Angela Merkel - n.r.) viziunea noastra cu privire la Europa. Nu credem intr-o Europa fragmentata si in sansele noastre separate. Niciunul din statele UE, poate ar reusi Germania, dar in rest, probabil ca niciun stat al UE nu va reusi sa culeaga decat efectele globalizarii, daca Europa nu va fi unita in fata procesului de globalizare pentru a se afla la pupitrul de comanda", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca Romania sustine "fara rezerve" un proces de integrare accelerat al statelor din UE.

"De aceea, Romania sustine fara rezerve un proces de integrare accelerat, ca solutie de a ne afla la pupitrul de comanda al procesului de globalizare", a mai spus seful statului roman.

Basescu: Mai devreme sau mai tarziu vom ajunge la Statele Unite ale Europei