Seful statului a punctat ca o parte din vina pentru aceasta situatie apartine bancherilor, pentru ca dupa ce au fost avertizati de Guvernatorul BNR sa o lase mai usor cu creditul cu buletinul  au continuat sa creasca consumul artificial. Pe de alta parte, in acest moment, presedintele sugereaza ca ar trebui finantate mai mult IMM-urile.

Acum ati devenit prea restrictivi, mai ales cu IMM-urile. De la ei va veti lua banii inapoi, dar de la cei care au luat bani cu buletinul, nu stiu daca o sa-I mai recuperati”, a afirmat Basescu.

Am un singur regret privind in sala. Cei care vorbesc despre economie pe la televiziuni nu sunt in sala . Sunteti substituiti de tot felul de neaveniti. Ar trebui sa explicati mai mult problemele economice”, si-a inceput presedintele discursul in fata investitorilor, multumindu-le pentru modul in care au reactionat la criza.

Basescu a trecut apoi la tema momentului, acordul cu FMI.

Suntem intr-un moment crucial si stiu ce inseamna ratarea acordului cu Fondul. Romania ar putea avea certitudinea ca finalizeaza cu bine acordul. Se pare ca pentru unii moratoriul inseamna sa pui conditii. Eu am crezut ca ofer o solutie politica. Am trimis legea pensiilor inapoi si am vazut ca ea a fost blocata. Acest lucru a adus neincredere in relatia cu FMI”, a afirmat presedintele tarii.

Potrivit acestuia, incheierea acordului cu FMI nu inseamna ca ne-am rezolvat problemele. Trebuie sa intram intr-o perioada de consolidare a economiei. Va trebui sa ne incadram intr-un deficit de 4,4% anul viitor, cu perspectiva pentru 2012 a unui deficit de 3%.

Pentru bugetul urmator esentiala e incadrarea in deficit si mai avem de rezolvat cateva probleme in interiorul bugetului- deficitul bugetului de pensii , cel al fondului de somaj si, ceea ce nu se evidentiaza in bugetul consolidat, deficitul fondului de sanatate.

Exista o discutie pentru a transfera mai bine de 600 milioane de lei plus 2,2 miliarde de lei arierate, la acest fond de sanatate.

Pana in luna octombrie, noi ne-am asumat responsabilitatea platii a 2,2 miliarde de lei. S-au platit, si numai in doua saptamani arieratele au mai crescut cu 1,2 miliarde de lei.

Seful statului a declarat in continuarea discursului ca trebuiesc continuate reformele incepute in acest an.

O Romanie sociala care nu e performanta economic e imposibila. Pana nu ne punem economia la punct trebuie sa fin cinstiti si sa le spunem romanilor ca nu putem face o Romanie sociala”, a firmat Basescu.

In planul de Guvernului, obiectivul de reducere a reducerii numarului de bugetari va fi atins. La 31 decembrie vom avea 1,29 mil de salariati bugetari. Dupa transferul spitalelor catre administratiile locale urmeaza transferul scolilor, potrivit presedintelui.

Traian Basescu a adus in discutie cresterea TVA: ” Cea mai mare lovitura pe care a primit-o Romania a fost nevoia de a creste TVA. Dupa ce trimestrul al doilea fusese un trimestru in care se reluase cresterea fata de trimestrul intai”.

Referitor la aderarea la spatiul Schengen, presedintele a infirmat informatiile potrivit carora Franta s-ar fi opus intrarii Romaniei.

Ultimul subiect abordat de presedintele tarii a fost problema muncii la negru.

S-a facut o analiza pe 28.000 de gospodarii. 1,6 milioane de romani care pleaca dimineata la serviciu nu se regasesc in campul muncii.  Cand intr-o tara, din 4,5 milioane de oameni, 1,6 milioane lucreaza la negru, avem si o problema dinspre patronate catre Stat. Nu trebuie sa punem cate un politist la fiecare firma, dar a devenit un sport pentru mediul de afaceri - nerespectarea legii. Fie ca e vorba de neplata taxelor, fie de angajari la negru”, a afirmat Basescu in incheiere.