Seful statului a spus ca politicienii au tot vorbit despre deficit de 3% si indatorare de maximum 60% in legatura cu criteriile de la Maastricht.

Traian Basescu a spus ca, de fapt, Pactul de Stabilitate recomanda deficite structurale de maximum 0,5% si bugete excendentare.

"S-a instaurat cifra magica 3: deficit de 3%. Cine citeste pactul de stabilitate, vede ca obigatia din acest act fixeaza ca deficit structural maxim 0,5%, cu indicatia de a se sta in bugete excedentare. 3% a fost o cifra adoptata de toti oamenii politici ca sa construiasca Europa sociala pe datorie. Una dintre cauzele fundamentale pentru care s-a ajuns la aceasta criza de neincredere a fost ascunderea miezului pactului de stabilitate si crestere, care spunea de deficit structural de maxim 5% cu recomandarea de a se merge pe excedente", a spus Basescu.

El a mai spus ca desi prin criteriile de la Maastrich se stabileau limite pentru deficit si pentru gradul de indatorare, respectarea acestora se facea prin responsabilitatea statelor si eventual in urma presiuni ale Comisiei Europeana.

Presedintele a mai spus ca aceasta este una din cauzele care au adus Uniunea in actuala situatie economica.

Basescu: Tarile cu acord cu FMI nu trebuie sa participe la capitalizarea Fondului, desi Romania ar fi capabila VIDEO

Deciziile care s-au luat in noaptea de 9 decembrie fac din UE un santier care se reconstruieste integral. Imping lucrurile catre ceva care deja s-a decis: uniunea monetara se completeaza cu o uniune fiscal. Aceste masuri, care urmeaza sa intre in vigoare, obligatorii pentru statele euro si voluntar pentru cele non-euro, s-a materializat in acordul de uniune fiscala. Asa se numeste in acest moment setul de masuri politice care vor fi transpuse intr-un document tehnic”, a mai spus presedintele.

Potrivit sefului statului, acest acord este un raspuns european la criza si a precizat ca si-a asumat informarea Comisiei Europene in legatura cu faptul ca Romania va adera la acordul interguvernamental stabilit la Bruxelles, seful statului mentionand ca daca Parlamentul vrea altceva, este treaba legislativului.

"Eu mi-am asumat informarea Comisiei ca Romania va adera la acest acord. Daca Parlamentul hotaraste altceva, e problema lui", a spus Basescu.

El a mai spus ca aderarea la acest acord este in interesul Romaniei.

Seful statului a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania trebuie sa treaca in Constitutie, si nu in alt act normativ, prevederile privind bugetul si deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.

Presedintele Basescu a subliniat ca una dintre prevederile acordului se refera la obligatia statelor care adera la acesta de a include in legislatia nationala angajamentul pentru "buget national echilibrat si in surplus", ceea ce inseamna ca deficitul structurat nu trebuie sa depaseasca 0,5% din PIB.

Primul pas catre Statele Unite ale Europei: Bruxelles-ul va controla cheltuielile tarilor membre. Regulile dupa care vor functiona finantele UE VIDEO