Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, la Cotroceni, ca luni se va face un anunt oficial in privinta reorganizarii teritoriale, in coalitie continuand pana atunci discutiile, seful statului mentionand, in acest context, ca orice solutie este mai buna decat actuala stare de fapt. Seful statului a mentionat ca propunerea de reorganizare discutata la Cotroceni marti - care prevede opt mari judete - nu este sustinuta de UDMR.

Traian Basescu a declarat ca o prima analiza arata ca, anual, prin reorganizare administrativ-teritorială a tarii s-ar realiza o economie de peste 100 de milioane de euro.
 
Presedintele a explicat ca, pe de-o parte, a insistat pentru eliminarea respectivei prevederi din Constitutie intrucat legea fundamentala contine o alta norma care stipuleaza ca averea dobandita licit nu poate fi confiscata. "Averea este protejata, dar nu avem dreptul sa protejam si hotia. La articolul 44, inainte de aceasta formulare (cea propusa de presedinte pentru eliminare, n.r.), exista formularea «averea dobandita licit nu poate fi confiscata». Deci Constitutia da garantii celor care detin averi licite ca nimic nu li se poate intampla", a spus presedintele Traian Basescu.

Pe de alta parte, seful statului a invocat existenta unei declaratii a Consiliului JAI in 24 februarie 2005 referitoare la "confiscarea produselor, a instrumentelor si a bunurilor avand legatura cu infractiunile". Aceasta decizie este, potrivit lui Basescu, obligatorie pentru toate statele membre si ar fi trebbuit iimplementata pana in luna martie 2007.

CC a decis, vineri, ca sunt neconstitutionale prevederi din proiectul legii de revizuire a Constitutiei, trimis de presedintele Traian Basescu, pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale.
 
El a comentat, marti seara, concluziile luate dupa consultarile cu partidele pe tema propunerii de modificare a Constitutiei.

Bucurestiul s-ar putea intinde pana la Dunare. Unde se trage granita intre bogatie si saracie odata cu impartirea in 8 judete VIDEO

Presedintele Traian Basescu le-a propus, marti, liderilor USL realizarea unui "compromis". Seful statului a precizat ca cere sprijinul opozitiei pentru revizuirea Constitutiei si pentru reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii.

"Nu mai putem sa mergem pe ideea: hai sa amanam pentru un an, pentru doi", le-a spus Traian Basescu lui Victor Ponta si Crin Antonescu. Presedintele a mai spus ca a observat multe puncte comune pe cele doua teme si considera ca "este loc" pentru un compromis.

Propunerile USL

Crin Antonescu si Victor Ponta, presedintii PNL si PSD, s-au prezentat la consultarile initiate de Traian Basescu, afirmand ca nu au venit pentru a discuta temele propuse de seful statului, reorganizarea administrativa si revizuirea Constitutiei, ci aspecte ce tin de agenda populatiei.

"Evident ca nu am venit pana aici sa discutam de regionalizare si de Constitutie. Domnul presedinte stie pozitia USL. Ar fi o pierdere de timp. Am venit sa discutam despre agenda populatiei", a declarat la sosirea la Cotroceni liderul PSD, Victor Ponta.

USL i-a propus presedintelui Basescu formarea unui guvern tehnocrat, sustinut inclusiv de opozitie, si declansarea de alegeri parlamentare anticipate in noiembrie 2011. Seful statului a replicat ca acest lucru inseamna impingerea tarii in instabilitate politica.

Discutii cu PDL si UDMR

In urma discutiilor cu seful statului, liderii PDL si UDMR au convenit sa continue negocierile pe numarul de judete desi niciunii nu vor sa renunte la propriile variante. PDL doreste opt judete, in timp ce UDMR vrea 16.

"Am convenit la nivelul coalitiei ca pana luni sa continuam discutiile pentru a lua o decizie in consecinta la inceputul saptamanii viitoare pe diversele variante pe care le avem", a declarat presedintele PDL, Emil Boc.

 

Citeste si:

Cum salvezi o companie de la faliment. Ce miscari a facut CEO-ul Starbucks, Howard Schultz pentru a repune pe picioare cel mai mare lant de cafenele din lume

Pleci in vacanta? Vezi daca destinatia ta se afla pe harta celor mai importante outleturi din Europa

Comisia Europeana a inchis robinetul cu bani pentru Romania. Fondurile pe infrastructura, sistate