"In fata propriei instabilitati, in 2009 si 2010, si mai apoi in fata instabilitatii economice externe, Romania a continuat reformele institutionale, acordand o atentie prioritara reinscrierii in limitele Pactului de Stabilitate si Crestere si creand premisele astfel pentru revenirea la un deficit bugetar de sub 3% din Produsul Intern Brut la finele anului 2012. Nivelul datoriei publice a Romaniei continua sa se situeze sub o treime din Produsul Intern Brut, fiind unul din cele mai reduse la nivelul statelor Uniunii Europene", a declarat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

El a mai spus ca Romania a inregistrat o perioada de crestere constanta, incepand cu trimestrul IV al anului 2010 si ca preconizeaza ca "datele statistice vor indica o crestere economica medie de aproximativ 2,5% pentru anul 2011".

"In primele noua luni ale lui 2011 Produsul Intern Brut s-a majorat, in termeni reali, cu 2,7% fata de perioada corespunzatoare din 2010. Economia romaneasca a evoluat peste asteptarile multora, in special datorita productiei agricole bune, a cererii mari la export si a investitiilor guvernamentale", a adaugat seful statului.

De asemenea, el a subliniat ca, in 2010 si 2011, Romania s-a situat in topul tarilor europene in ceea ce priveste procentul din Produsul Intern Brut destinat investitiilor si ca, potrivit Eurostat, Romania a fost – in 2010 - primul stat membru al Uniunii Europene cu cea mai mare pondere a investitiilor publice din Produsul Intern Brut, ponderea fiind de 5,8%.

"Prioritatea acordata investitiilor se mentine si in bugetul de stat pentru 2012, cheltuielile corespunzatoare acestui capitol inregistrand o crestere substantiala pentru stimularea relansarii economice: alocarile pentru 2012 insumeaza 38,1 miliarde lei fata de 36,1 miliarde lei in anul 2011. Aceste sume vor fi orientate cu precadere catre proiecte de investitii cu impact direct asupra cresterii economice si crearii de locuri de munca. Este vorba de modernizarea infrastructurii de transport, cresterea performantei energetice prin reabilitarea termica a locuintelor, sustinerea investitiilor in turism, mediu, agricultura, sectorul IT si intreprinderi mici si mijlocii", a mai spus Basescu.