"Tocmai am incheiat intalnirea cu sefii de stat si de guvern din UE (vineri, la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European, n.r.). Ei probabil stiu mai bine decat altii ca Europa este inca in criza. Povestea care apare in ziare si la televiziune despre revenirea economiei inca nu este realitate", a spus Basescu, la inceputul intalnirii cu FMI, mentionand ca riscul ca economiile sa reintre in criza este inca "aproape de noi toti".

Seful statului si membrii delegatiei FMI, CE si BM au abordat, sambata, la Cotroceni, printre altele, perspectivele unei eventuale noi colaborari astfel incat, prin accentul pus pe privatizare si reforme, sa se atinga obiectivul unei cresteri economice sustenabile, informeaza Presedintia.

Traian Basescu, i-a primit, sambata, la Palatul Cotroceni, pe reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, aflati in Romania in cadrul unei misiuni de evaluare a acordului stand-by pe care Romania il are cu FMI.

"Cu prilejul discutiilor, reprezentantii institutiilor internationale au remarcat succesele obtinute in cadrul procesului de stabilizare macroeconomica, cu atat mai mult cu cat acestea au fost realizate pe fondul unei crize care afecteaza sever multe tari din Uniunea Europeana. Presedintele Traian Basescu a multumit reprezentantilor Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale pentru colaborarea avuta cu autoritatile romane. Presedintele a reafirmat angajamentul Romaniei in directia consolidarii fiscale si a reformelor, mai ales in domenii precum educatia si sanatatea. Cu referire la domeniul sanatatii, discutiile au fost centrate pe nevoia de eliminare a arieratelor si de reformare urgenta", se arata intr-un comunicat de sambata al Presedintiei.

De asemenea, a fost inventariat setul de politici care trebuie definitivat pe termen scurt, inclusiv in ceea ce priveste o mai buna absorbtie a fondurilor europene, pentru asigurarea premiselor de pregatire a unui proiect de buget pe anul 2011, si care sa conduca la un deficit bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut.

"In cadrul discutiilor, au fost abordate si perspectivele unei eventuale noi colaborari astfel incat, prin accentul pus pe privatizare si reforme, sa se atinga obiectivul unei cresteri economice sustenabile. Seful statului a accentuat, totodata, si nevoia corelarii reformelor cu strategia UE 2020", se mai arata in comunicat.

Presedintele Basescu a participat, joi si vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European.

Cititi si declaratia sefului misiunii FMI, dupa intalnirea cu Traian Basescu!