"Pe plan intern, eu imi asum esecul neaderarii la Schengen. Toate institutiile si-au facut treaba, rapoartele arata ca tehnic au fost respectate conditiile", a afirmat seful statului, citat de Mediafax.

El a tinut sa sublinieze ca au fost state care au spus ca este inadmisibil ca nu se respecta, date fiind pozitiile Olandei si Finlandei, tratatul de aderare a Romaniei la UE.

El a precizat ca partea romana stia ca exista o pozitie a Olandei fata de aderarea la Schengen.

"Am acordat toata atentia acestei probleme. Nu am reusim sa-i convingem, desi Predoiu a lasat o impresie buna in Parlamentul olandez. Dar ce poate face diplomatia cand Guvernul constata ca tiganii cersesc in Finlanda agresiv, acolo e reactia unei opinii publice", a spus Basescu.

Intrebat daca este de acord cu opozitia, care vrea "capul" lui Teodor Baconschi, Basescu a spus ca cererea ar fi fost justificata daca diplomatia nu si-ar fi facut treaba.

Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen se amana pentru o data neprecizata, dupa ce presedintia poloneza a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect.

Presedintia poloneza a UE a anuntat ca doua state au facut imposibila adoptarea unei decizii privind Schengen, aratand ca Romania si Bulgaria au primit promisiunea, la data aderarii la UE, ca daca indeplinesc conditiile necesare vor fi admise in Schengen, insa "promisiunea a fost incalcata".

Citeste si:

Top 20 cei mai indatorati locuitori din lume. Ce tari au cele mai mari datorii

David Cameron, acuzat de britanici pentru un brand de tara de 500.000 de lire sterline. Cum arata o campanie tipic englezeasca FOTO