Basescu a afirmat, raspunzand unei intrebari, ca nivelul fiscalitatii nu a fost obiect de discutie la Bruxelles, intrucat fiecare stat al UE are libertate in acest sens cat timp va respecta parametrii bugetari impusi prin acordul semnat pe 9 decembrie la Bruxelles.

"La nivelul de fiscalitate (...) nu suntem dispusi la nicio cedare. Ramane o chestiune suverana daca paramtrii de stabilitate ai bugetului se pastreaza in limitele impuse prin acordul de uniune fiscala", a spus presedintele.

Presedintele Basescu a subliniat ca una dintre prevederile acordului se refera la obligatia statelor care adera la acesta de a include in legislatia nationala angajamentul pentru "buget national echilibrat si in surplus", ceea ce inseamna ca deficitul structural nu trebuie sa depaseasca 0,5% din PIB.

Potrivit presedintelui, acordul fiscal stabilit la nivelul UE nu modifica bugetul de stat pe 2012, astfel ca deficitul pe anul viitor ramane tot 1,9%. Basescu a spus, totodata, ca reducerea cheltuielilor bugetare nu va afecta romanul de rand.

Basescu a anuntat ca miercuri a invitat partidele politice la Cotroceni, pentru consulatari pe marginea pactului stabilit la Bruxelles.

Basescu: UE se reconstruieste integral, uniunea monetara se completeaza cu una fiscala. Mi-am asumat informarea CE ca Romania va adera la acord

Primul pas catre Statele Unite ale Europei: Bruxelles-ul va controla cheltuielile tarilor membre. Regulile dupa care vor functiona finantele UE VIDEO