Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a spus, azi, ca doreste un acord privind disciplina bugetara la nivelul celor 27 de state membre UE, avertizand ca, daca nu se va ajunge la un consens, masurile vor fi aplicate doar in zona euro.

Presedintele Romaniei nu este de acord cu liderul francez. Basescu considera ca UE este rezultatul unei civilizatii care vizeaza dezvoltarea si democratia si doar "impreuna o sa ajungem la o Europa si mai unita".

"Fiecare stat ia propriile decizii. Este important sa nu uitam calea pe care am mers pana acum, dar si eforturile pe care le-am facut. UE e produsul viziunii fondatorilor, dar si o investitie pe care noi o facem acum", a declarat Traian Basescu cu cateva ore inaintea summitului de la Bruxelles.

Potrivit presedintelui Romaniei "UE este rezultatul unei civilizatii care vizeaza dezvoltarea si democratia". Basescu a adaugat ca "doctrinele noastre complementare trebuie sa fie o sursa pentru dezvoltare si pentru gasirea unor solutii la criza financiara care a afectat natiunile noastre".

Basescu a vorbit in cadrul intalnirii de la Marsilia despre o mai buna integrare din punct de vedere economic si politic a statelor europene. "Acest lucru nu inseamna scaderea suveranitatii statelor, ci posibilitatea de a ne dezvolta organismele. Criza prin care trec statele europene subliniaza faptul ca trebuie sa intelegem mai bine obligatiile pe care noi, politicienii trebuie sa le adoptam cu mai multa responsabilitate", a adaugat presedintele.

"Retragerea in spatele liniilor internationale nu este solutia. Impreuna o sa ajungem la o Europa si mai unita, mai eficienta", si-a incheiat Basescu discursul din Franta.

Sarkozy: "Riscul exploziei Europei nu a fost niciodata atat de mare"

"Europenii au la dispozitie doar cateva saptamani pentru a lua decizii", a subliniat presedintele Frantei, aflat in Marsilia, citat de AFP.

De altfel, Srakozy a apreciat ca europenii trebuie sa ajunga, vineri, la un acord privind guvernarea economica integrata, altfel s-ar putea sa nu aiba a doua sansa. "Trebuie sa decidem imediat. Cu cat amanam mai mult luarea unei decizii, cu atat va fi mai costisitor, cu atat va fi mai putin eficient; daca vineri nu vom ajunge la un acord, nu vom mai avea o noua sansa", insista Sarkozy.

Optimismul privind summit-ul UE de joi si vineri, la care liderii europeni ar trebui sa stabileasca un plan decisiv de solutionare a crizei, ar trebuie temperat a spus, la randul sau, un oficial german. Acesta a afirmat ca "multi protagonisti inca nu au inteles cat de serioasa este situatia".

Cancelarul german e optimist

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si-a exprimat "convingerea" ca tarile europene vor identifica cele mai bune solutii cu ocazia Consiliului European, potrivit AFP. "Vom gasi solutii bune. Sunt convinsa ca vom gasi solutii pentru toate problemele", a declarat Merkel in cadrul congresului PPE de la Marsilia, recunoscand ca dezbaterile vor fi "dificile" la summitul european.

Sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana se intalnesc in aceste zile la unul dintre cele mai importante summituri de pana acum, in care vor cauta, pe ultima suta de metri, solutii pentru salvarea monedei unice.

Cele mai mari 2 puteri ale regiunii, Franta si Germania, vor propune in principal sanctiuni impotriva tarilor cu deficite bugetare mari si includerea in Constitutiile nationale a unei "reguli de aur" privind echilibrarea bugetelor. Cele doua tari vor, totodata, o corelare a fiscaliatii statelor din zona euro si resping vehement interventia Bancii Centrale Europene (BCE).

Citeste si:

Increderea in euro s-a prabusit. Ce moneda exotica a devenit noul franc elvetian, la nivel european