"Eu stiu ca este extrem de greu pentru un om politic sa-si asume un asemenea mesaj. Eu stiu ca, de regula, aducatorului vestii proaste i se taie capul. Prefer sa am capul taiat decat sa nu-mi atentionez propriul popor ca avem de luat decizii extrem de importante", a spus Basescu.

"A continua sa imprumutam pentru cheltuielile noastre interne si nu pentru dezvoltare ar fi o eroare care ne condamna sa ramanem tot mai in urma fata de statele dezvoltate ale Uniunii Europene", a precizat presedintele. Potrivit sefului statului, "a ne amagi ca putem continua sa imprumutam bani pentru a ne plati pensiile si salariile este una dintre marile erori".

Seful statului a adaugat ca probabil una din deciziile extrem de importante care ar trebui luate, imediat, ar fi "sa cheltuim atat cat producem si sa ne dezvoltam cu banii de la UE".

"Sistemul capitalist dinainte de izbuncnirea crizei nu mai exista. Trebuie sa construim un alt tip de capitalism, capitalismul adevarat si nu capitalismul speculativ, solid, bazat pe competitie solida, bazat pe capacitatea noastra de a face, de a ne crea binele zilei de astazi, al zilei de maine si al generatiilor viitoare", a completat el.

Presedintele a continuat spunand ca, dincolo de toate valorile, capacitatea de a produce ceea ce se consuma devine vitala.

"Avem o sansa uriasa fata de multe alte tari, sansa noastra uriasa ca avem nivel de indatorare mult mai scazut fata de alte tari. Romania are nivel de indatorare de 32-33% din PIB, nu trebuie sa ne batem joc sa-l crestem în continuare doar pentru a consuma", a explicat Traian Basescu.

El a facut referire la plata pensiilor si a salariilor. "Noi nu vom putea deveni importanti, atat timp cat va trebui sa mergem sa imprumutam bani ca sa ne platim pensii si salarii", a spus seful statului.

Guvernul a ajuns la fundul sacului, iar presedintele stie acest lucru. In acest moment, 3 milioane de angajati tin in spate aproximativ 6 milioane de pensionari. Iar Guvernul a fost nevoit sa transfere anul acesta peste 2 miliarde de euro de la bugetul de stat, ca sa plateasca pensiile.

"Este dureros sa spui ca nu ai bani. Realitatea este cinica, este dureroasa si intr-un fel sau altul societatea romaneasca trebuie sa o accepte. Altminteri ea va deveni si mai cinica, si mai dureroasa", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Banii nu pica din cer, banii adevarati. Si nici nu vin din tiparnita, cum cred unii. Da, se poate intampla ca Ministerul de Finante sa nu gaseasca bani pe piata", a adaugat acesta.

Ministerul de Finante se imprumuta de mai multe ori pe saptamana de la banci ca sa aiba de unde sa plateasca pensiile si salariile, dar ministrii evita sa recunoasca acest fapt.

Specialistii spun ca daca Romania se va imprumuta din nou anul viitor de la FMI si Comisia Europeana, banii ar trebui sa fie folositi pentru investitii, nu pentru salarii si pensii.