"Este necesar, iar acest acord preventiv cu FMI si UE poate proteja Romania impotriva chiar a propriilor politicieni, impotriva populismului, care poate lua amploare in orice moment in Romania, in Parlament", a afirmat Basescu.

Publicatia britanica subliniaza ca un nou acord de asistenta internationala ar putea duce la impunerea unor masuri si mai austere decat cele adoptate deja.

Intrebat daca este increzator ca Romania poate mentine stabilitatea politica indeajuns de mult pentru aplicarea masurilor necesare in vederea consolidarii bugetului, presedintele a afirmat ca nu sunt motive pentru ca in 2011 sa nu fie pastrata majoritatea in Parlament, in conditiile in care cele mai severe masuri au fost deja luate.

El apreciaza, totodata, ca nu vor fi miscari sociale de amploare in urmatoarele luni, deoarece punctul culminant in aceasta privinta a fost atins in octombrie.

Seful statului a mentionat, printre masurile destinate consolidarii fiscale, scaderea cu 25% a salariilor in sectorul public, anularea bonusurilor, reducerea cu 15% a sumelor alocate protectiei sociale si inghetarea pensiilor.

Totodata, Guvernul a diminuat cheltuielile din administratia publica si aproape 80.000 de angajati au fost nevoiti sa parasesca acest sector.

In plus, a fost majorata TVA la 24%, au fost introduse taxe pe proprietatea intelectuala, a fost eliminat al treisprezecelea salariu, care a devenit o traditie in Romania. A fost introdusa, de asemenea, o lege referitoare la responsabilitatea fiscala.