"Romania a inteles un lucru fundamental legat de accesul in zona euro, si anume acela ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht pentru a fi performanti in interiorul zonei euro. Poti sa ai deficit sub 3%, poti sa ai inflatie sub 3%, poti sa ai datorie externa sub 60% din PIB si te trezesti in zona euro. Si acolo ce constati?! Ca economia ta nu e suficient de performanta pentru a sta in competitia cu economiile din zona euro. Ca atare, concluzia noastra este ca ne mentinem obiectivul 2015 pentru intrare in zona Euro si-l mentinem pentru ca el are targeturi importante, care nu fac rau nimanui daca le atinge", a spus Traian Basescu, citat de Mediafax.

El a adaugat ca autoritatile de la Bucuresti stiu foarte bine ca a atinge criteriile de la Maastricht, fara a avea o economie competitiva, inseamna ca nu poti fi performant in interiorul zonei euro.

"Asta explica si prioritatea pe care o dam restructurarii companiilor de stat, organizarii de management privat pentru multe din companiile de stat, privatizarii unor companii de stat, iar aici atrag atentia legat de privatizarea CFR Marfa, unde speram sa fim atractivi, scoaterea pe piata a pachetelor minoritare la marile companii energetivce, cum ar fi Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si asa mai departe. Am vazut foarte multi analisti spunand: e nerealist obiectivul, e prea devreme, hai sa vedem ce s-o intampla in zona euro. Aici raspunsul meu e unul singur: ne mentinem obiectivul 2015 in euro pentru ca nimanui nu-i strica sa-si stabileasca obiective ambitioase", a conchis seful statului.

“Va rugam sa nu radeti, Romania vrea in zona euro”. Presa internationala apreciaza simtul umorului la presedintele Basescu