Totodata, seful statului a precizat ca inflatia a scazut de la 6,3% in 2008, la 4,7% în 2009, iar tinta de inflatie pentru 2010 este de 3,5%.

"Trebuie sa fac mentiunea ca Romania a intrat in criza economica dupa noua ani consecutivi de crestere economica ridicata. In acelasi timp, trebuie sa fac mentiunea ca aceasta criza, chiar daca afecteaza populatia si economia Romaniei in ansamblu, are si un lucru bun, si anume ne-a aratat toate deficientele pe care le avem in economia romaneasca. Acolo unde a fost lipsa de competitivitate ea s-a manifestat foarte puternic pe fondul crizei. De asemenea, ne-a aratat ca avem un aparat de stat care cheltuieste prea mult", a spus presedintele.

El le-a prezentat participantilor la Forum o serie de date in acest sens, spunandu-le ca in 2008 Romania a avut o crestere economica a Produsului Intern Brut de 7,3%, iar in 2009 a inregistrat o crestere economica negativa de 7,1% din Produsul Intern Brut.

"Evaluarile pe care le-am avut la inceputul anului cu privire la evolutia crizei ne-au obligat la unele masuri de ajustare a indicatorilor macroeconomici. Si in acest sens cateva elemente sunt graitoare: in 2008 am avut un deficit de cont curent de 11,3% din Produsul Intern Brut, pentru ca in 2009, urmare a masurilor luate, sa se produca o reducere rapida a deficitului de cont curent de la 11,3% in 2008, la 4,4% in 2009", a mai spus seful statului.

Traian Basescu face, in perioada 9-11 martie, o vizita oficiala in Japonia, la invitaţia Majestatii Sale Imperiale, Imparatul Akihito.