Presedintele a spus, intrebat cum se explica situatia din Irlanda, tara care a cerut ajutor financiar international, desi a aplicat masuri de austritate, ca nu a fost vorba ca masurile nu au fost suficient de severe fata de realitatea acelei tari.

"Cred ca aici s-a facut o eroare, ca de altfel in multe alte tari, sunt convins ca ceea ce va voi spune va genera dezbateri extrem de largi, dar s-a incercat relansarea inainte de a se acoperi gaurile de drenare a resurselor financiare", a spus Basescu, citat de Mediafax.

El a spus ca au fost finantate eronat, in Irlanda, consumul si "balonul imobiliar". "Noi am avut norocul extraordinar ca nu am ajuns la o paranoia a consumului inainte de criza", a spus Basescu.

Intrebat daca ce se intampla acum in Irlanda poate afecta si Romania, Basescu a raspuns pozitiv. "Da, mai putin decat statele din zona euro, dar in mod categoric da, din punct de vedere al credibilitatii UE", a spus presedintele.

El a spus ca Grecia a intrat in criza in urma cu opt luni, Iralnda a intrat recent intr-o situatie similara. "Vor mai urma cel putin inca o tara sau doua. S-a intrat in criza datoriilor suverane, a datoriilor statelor" a spus Basescu.

Seful statului roman a mai declarat ca este extrem de important ca euro sa nu cada, pentru ca acest lucru ar insemna incetarea functionarii UE.