Pe teritoriul Romaniei spitalele au datorii mari. Uneori, ele isi pot permite doar sa plateasca unele medicamente sau materiale medicale de care au nevoie. Adeseori, acestea raman fara lucrurile de baza, cum ar fi antibiotice sau fasa, scrie publicatia britanica.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a primit un buget mai mic decat orice alt Minister al Sanatatii din UE, respectiv doar 3,6 la suta din PIB, mai putin de jumatate din cat aloca Marea Britanie si o treime din bugetul sanatatii din Germania.

Ministrul nu considera insa ca sistemul este in pragul colapsului. "Nu l-as descrie drept colaps, ci mai degraba ca o situatie foarte dificla pentru moment - o rascruce in 2010", a declarat el. "Trebuie sa gasim drumul corect care sa ne scoata din aceste probleme", a adaugat ministrul.

Un ministru al Sanatatii petrece in functie in Romania aproximativ opt luni, comenteaza BBC News Online. "In ultimii 20 de ani, am avut 19 ministrii ai Sanatatii. Unii dintre ei au inceput ceva dar nu au avut timp sa vada rezultatele, ca un alt ministru, cu o strategie diferita i-a urmat in functie", recunoaste Cseke.

Dar in timp ce Romania continua sa se bazeze pe banii de la FMI, ministrul poate face foarte putine pentru a mari salariile. Din 2007, aproape 5.000 de medici, respectiv unul din zece, au plecat din Romania catre Europa Occidentala, unde pot castiga de zece ori mai mult.