Oficialul BEI a explicat ca in general o criza are patru faze, care sunt traversate si de economia romaneasca, cel din urma efect manifestandu-se la nivelul bugetului public.

"Prima data intr-o criza exista problemele sectorului financiar, care nu au fost cauzate de Romania. Apoi urmeaza efectul de contagiune al economiei reale, iar ulterior se atinge punctul de minim. Minimul a fost atins in Romania, iar acum urmeaza o revenire usoara, care este insa insotita de dificultati uriase legate de bugetul public. (...) In prezent ne aflam in faza a patra, care face parte totusi din criza", a spus Kollatz-Ahnen, citat de Mediafax.

El anticipeaza pentru 2010 o usoara revenire a economiei si a reiterat ca este cruciala pentru Romania implementarea cu succes a proiectelor legate de fonduri europene. Oficialul BEI a adaugat ca Romania nu va avea o revenire stabila dupa aceasta criza, daca nu vor exista investitii mari.

Kollatz-Ahnen  a adaugat ca BEI a alocat, in acest an, pentru bancile din Romania, un volum de finantari similar cu cel din 2009, de 350 milioane de euro.

El anticipeaza ca, probabil, numarul bancilor care vor beneficia de fonduri de la BEI se va ridica la sase, dar a mentionat ca finantarile acordate vor depinde de cererea existenta.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica economia Romaniei s-a contractat anul trecut cu 7,1%. Pentru acest an, autoritatile romane si FMI estimeaza o crestere economica de 1,3%.