Conform presedintiei franceze, Parisul si Berlinul vor face "propuneri" pentru "garantarea viitorului Europei", amenintata de extinderea crizei actuale. Dupa pranzul de lucru de luni de la Palatul Elysée, cei doi lider se vor intalni la sfarsitul saptamanii la Bruxelles cu partenerii lor europeni.

O alta ocazie de a se intalni va fi oferita joi, de reuniunea PPE (Partidul Popular European), la Marsilia (Franta), la care vor participa amandoi, alaturi de alti lideri ai familiilor democrat-crestine si conservatoare. "Europa nu mai este o alegere, este o necesitate. Dar criza i-a dezvaluit slabiciunile si contradictiile. Ea trebuie regandita, ea trebuie refondata", a afirmat joi Sarkozy.

In ziua urmatoare, Merkel isi anunta, in fata Bundestagului, intentia de modificare a tratatelor europene pentru reformarea zonei euro aflate in criza si transformarea intr-o veritabila uniune bugetara.

Daca amandoi sunt de acord cu obiectivul - "refondarea" Uniunii Europene, trecand printr-o revizuire a tratatelor si o mai mare disciplina bugetara - , ei nu sunt de acord asupra mijloacelor de a ajunge la el. Nicolas Sarkozy era initial rezervat in privinta schimbarii tratatelor: "va imaginati noi referendumuri?", se intreba el in urma cu cateva saptamani, gandindu-se la respingerea, in 2005, a proiectului de constitutie europeana, apoi a celui al tratatului de la Lisabona, care i-a succedat, la referendumul din Irlanda in 2008.

El s-a lasat convins insa de aceasta solicitare germana, Parisul declarandu-se in prezent favorabil unui tratat european "mai intruziv", care sa faciliteze sanctiuni pentru statele indolente si sa ofere mai multe mijloace de supraveghere a autoritatilor europene asupra bugetelor nationale.

Potrivit Parisului si Berlinului, aceasta revizuire a tratatelor ar urma sa fie propusa celor 27 de state membre UE, cu posibilitatea, daca unele refuza, sa fie adoptata doar de cele 17 state membre ale zonei euro. In schimb, Sarkozy asteapta din partea Berlinului garantii privind solidaritatea europeana.

Acest lucru ar trebui sa se traduca prin posibilitatea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa cumpere datoria tarilor mai fragile din UE pentru a limita cresterea ratei dobanzilor impuse de piete, dupa modelul rezervei federale americane sau chiar a Bancii Angliei.

Dar Germania, prin Bundesbank, s-a opus pana in prezent sa ii ofere controlul complet. In realitate, BCE cumpara de mai multe luni obligatiuni emise de tarile aflate in dificultate (aproximativ 200 de miliarde de euro de un an), dar acest lucru este insuficient pentru o rezolvare durabila a situatiei.

Totusi, la ultima lor intalnire la Strasbourg la 24 noiembrie, presedintele Sarkozy a apreciat ca a obtinut o miniconcesie din partea lui Merkel, amandoi convenind sa se "abtina de la cereri pozitive sau negative" ale BCE. In traducere, daca BCE, independenta prin natura, decide sa cumpere datoria, fiecare isi intoarce privirea.

O alta posibilitate pentru redresarea zonei euro este crearea de euro-obligatiuni, cu care Merkel nu este insa de acord. Inflexibilitatea sa a inceput insa sa fie criticata in Germania, fostul cancelar Helmut Schimdt acuzand-o ca izoleaza tara.

Aceste tratative intre europeni vor avea loc sub privirea mai mult decat atenta a marilor lor parteneri economici. Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, va merge la Berlin si Frankfurt marti, pentru a se intalni cu presedintele BCE Mario Draghi si cu cel al Bundesbank, Jens Weidmann. El va merge miercuri la Paris, unde se va intalni cu Nicolas Sarkozy.

Citeste si:

Ministrul german de Finante: "Tarile din zona euro trebuie sa creeze un fond special pentru datoriile in exces"

Dominique Strauss-Kahn, legitimat de politie intr-o zona pariziana renumita pentru prostitutie